Originalni italijanski recept za bolonjeze sos

Izvor: Lepota i zdravlje, 26.Feb.2024, 13:16

Originalni italijanski recept za bolonjeze sos

Svi volimo bolonjeze sos, ali da li ste ikada probali pravu italijansku varijantu? Prijatno i uživajte! Bolonjeze sos, poznat i kao ragu alla bolognese, potiče iz regije Emilia-Romagna u Italiji. Recepti datiraju još iz 18. veka, kada su lokalni kulinarski majstori kombinovali meso, povrće i paradajz kako bi stvorili bogati umak. Popularnost sosa rasla je tokom vremena, posebno nakon što su Italijani počeli da ga serviraju sa tjesteninom, poput tagliatelle. Originalni recept uključuje goveđe >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << meso, svinjsko meso, povrće, paradajz, vino i začine. Bolonjeze sos je zahvaljujući svojoj popularnosti dobio mnogo verzija. Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama često se dodaje više začina poput čilija i paprike, dok se u  Francuskoj koristi belo vino i sušeni začini poput timijana i majčine dušice. U svakom slučaju, osnovni principi pripreme ostaju isti, a to su kombinacija mesa, povrća, paradajza i začina dugačka kuvanja radi postizanja bogatog ukusa. Kako se priprema pravi italijanski bolonjeze sos? Sastojci: 300 g špageta 300 g mlevene junetine 100 g šargarepe 200 g paradajz pelata 40 g parmezana 1 glavica crnog luka 2 čena belog luka 3 kašike ulja 200 ml crnog vina začini bosiljak, origano, biber i so Priprema:  Skuvati špagete u dosta slane vode, vodeći računa da se ne prekuvaju. Iscediti i ostaviti sa strane. Na zagrejanom ulju propržiti sitno sečen crni luk. Dodati rendanu šargarepu i mleveno meso, pa dinstati 10 minuta. Kad meso porumeni dodati sitno sečen beli luk. Dinstati 8 minuta, začiniti po ukusu. Nakon 5 minuta dodati paradajz pelat, preliti gustinom razmućenim u crnom vinu i ostaviti da prokuva U tanjir sipati skuvane špagete, preliti pripremljenim sosom i posuti rendanim parmezanom. Prijatno! The post Originalni italijanski recept za bolonjeze sos appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.