Opada ti kosa? Ovo su mogući uzročnici problema

Izvor: Savršena.com, 24.Sep.2015, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opada ti kosa? Ovo su mogući uzročnici problema

Šta uzrokuje pojačano opadanje kose?

Gubitak kose nije problem koji pogađa samo mušku populaciju, a procenat žena koje u određenom životnom dobu počinju da gube kosu (volumen ili u potpunosti) je mnogo veći nego što se smatra.

Ovo je 7 faktora koji, pored genetskih predispozicija, mogu uticati na to:
Česte i nagle promene klimatskih uslova, kao što je odlazak na more. Da, kosa brže raste leti, ali ovaj šok za organizam se odnosi i na dlaku. Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Savršena.com << to je moguće regulisati ishranom i to unosom gvožđa, proteina i zdravih masti. Isuviše često (više od 4 puta nedeljno) nošenje gumica za kosu zbog kojih je dlaka zategnuta i samim tim pod velikim pritiskom. Prečesto izlaganje kose ekstremnim tretmanima kao što je feniranje ili upotreba hemikalija, pa čak i onih koji su zdravi za kosu (kao, na primer, keratin). Sve to može, ukoliko su tretmani intenzivirani, oštetiti folikul. Nedovoljno masiranje kože glave prilikom šamponiranja kose. Konstantan stres ili bilo koji preterani vid fizičkog ili psihičkog napora šalje signal našem organizmu da luči kortizol koji utiče na pojačano opadanje kose. Izbegavanje upotrebe regeneratora isto deluje na kožu glave (a time i na folikul i sam kvalitet dlake) kao i smanjena (ili nikakva) upotreba sredstava za čišćenje lica na kvalitet kože. Pogrešan izbor jastučnice, takođe, može da utiče na trenje, a samim tim pramenovi kose postaju tanki i krhki. Kako pamuk apsorbuje vlažnost iz kose, te je tako čini suvom i lako lomljivom, preporučljivo je pamučnu jastučnicu zameniti svilenom ili satenskom jer su sačinjene od velikog broja vlakana. Izvor: Shape.com

Nastavak na Savršena.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Savršena.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Savršena.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.