Obim struka i masne naslage: Vše od estetskog problema

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2019, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obim struka i masne naslage: Vše od estetskog problema

Salo može da prouzrokuje ozbiljne probleme.

Da li ste znali da se gojaznost označava kao poremećaj koji u međunarodnoj klasifikaciji bolesti ima šifru E66? Te masne naslage koje nam svakodnevno narušavaju estetski doživljaj tela čine i mnogo više štete od one koja je vidljiva okom.

U predelu stomaka postoji 2 tipa masnoće - potkožna, koju možemo uhvatiti prstom u vidu kožnih nabora, i viscelarna, dublje postavljena, koja se nalazi oko unutrašnjih organa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ovo salo je metabolički aktivno, luči supstance koje pokreću niz reakcija u organizmu i dovodi do razvoja, danas jako učestalog - metaboličkog X sindroma.

Metabolički X sindrom nije bolest, vec skup karakteristika koje zajedno povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tip 2 i kardiovaskularnih problema u vidu infarkta srca i šloga. Ove karakteristike obuhvataju gojaznost, visok krvni pritisak, povišene nivoe šećera u krvi i visoke trigliceride.

Ako ste žena, a obim struka vam je preko 80cm, ili muškarac sa obimom struka preko 94cm treba da znate da spadate u rizičnu grupu za nastanak pomenutog sindroma - zbog čega treba da vodite više računa o sebi i svom zdravlju i počnete da živite zdravijim životom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.