Običan vs tost hleb: Koja verzija je zdravija

Izvor: Lepota i zdravlje, 05.Mar.2021, 15:03

Običan vs tost hleb: Koja verzija je zdravija

Iz redakcije magazina “Natural Health” Tostiranje (pečenje odnosno dehidratacija) hleba može biti povezano s nekoliko potencijalnih zdravstvenih benefita. Ali, da li su te prednosti toliko velike da čine suštinsku razliku između prepečenog i običnog hleba? I ima li potencijalnih opasnosti prilikom tostiranja hleba? Evo šta kažu nutricionisti. Običan vs tost hleb Hrskavo parče tosta je – naravno, kriška hleba, samo ugrejanog. Ipak, postoji tu još nešto. Na biohemijskom nivou, dešavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << se različite hemijske reakcije dok hleb gubi vlažnost i tamni. Poznat kao “Mailard reakcija”, ovaj hemijski proces odgovoran je za tamniju boju, drugačiji ukus i aromu, kao i teksturu samog hleba. Ali, koji je zdraviji – običan ili tost hleb? Jedan od najvećih nutritivnih mitova, kažu stručnjaci, jeste da tostiranjem hleba ubijamo nutrijente i smanjujemo prehrambenu vrednost. To naprosto nije tačno. Vitamini i minerali se i nakon što ga prepečemo nalaze u hlebu. Ipak, tostirani hleb ima manji GI indeks (glikemijski indeks) jer hemijske reakcije “slamaju” ugljene hidrate. Koji hleb je lakši za varenje? “Lomljenjem” ugljenih hidrata, hleb postaje lakši za varenje. Ipak, tostiranje nije ključno. Najvažnije je od čega je hleb napravljen. Zato se savetuje da konzumirate hleb od celog zrna žitarica. Da li je tost hleb zdrav? Nagoreli hleb može da sadrži potencijalne kancerogene materije. Zato je bolje tek malo ispržiti hleb i paziti da se na njemu ne uhvati crna korica. Zaključak Zaključak je da je tostirani hleb bolji od običnog, naročito ukoliko moramo da pazimo na unos ugljenih hidrata i šećera. Ipak, važniji od toga je izbor same vrste hleba, pa se preporučuje da to bude hleb od celog zrna žitarica, po mogućstvu bez aditiva a idealno bi bilo da je u pitanju hleb od kiselog testa (sourdough). Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.   Natural HealthTatiana Savchenko / iStock / Getty via GuliveThe post Običan vs tost hleb: Koja verzija je zdravija appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.