OPREZ! Ne preterujte s KLIMOM - može biti OPASNO: Pobedite NESNOSNE VRUĆINE uz ova 4 JEDOSTAVNA SAVETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020, 12:09

OPREZ! Ne preterujte s KLIMOM - može biti OPASNO: Pobedite NESNOSNE VRUĆINE uz ova 4 JEDOSTAVNA SAVETA

Pokušajte i primetićete razliku.

 Sparina nas često umara, a ponekad se od nje i osećamo malaksalo. Olakšajte sebi ovim jednostavnim savetima.

 Jedite laganu hranu, unosite dosta tečnosti, izbegavajte teške fizičke aktivnosti, ali i ne preterujte s klimom!

 1. Hranite se pametno

Ponekad je toliko vruće da nemamo volje da jedemo, ali kako bi energija ostala na nivou potrebno je pojesti barem malo svakih par sati

Najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izbor su lubenica, celer, narandže i zelena paprika koji su puni vode i ostalih hranjivih stvari. Kombinujte ih s proteinima kako bi nivo šećera u telu bio stabilan.

Izbegavajte pržena, pohovana, slatka, jako posoljena, kao i začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća.

2. Pijte vodu i sportska pića

Svi naši organi i ćelije zahtevaju vodu kako bi pravilno funkcionisali, a istraživanja su pokazala kako i slaba dehidracija može imati negativan utisak na raspoloženje i obavljanje jednostavnih zadataka. Zato, pijte puno vode i svakodnevno uključite u ishranu tečnosti bogate elektrolitima kao što su sportska pića.

3. Umereno koristite klimu

Oprez pri naglim prelazima toplo-hladno, a to se posebno odnosi na srčane bolesnike!

Npr. ulazak u hladnu vodu ili u preterano klimatizovan prostor izaziva "zatezanje" krvnih sudova, a koban može biti i izlazak iz rashlađenog prostora na vrućinu. Temperaturna razlika između klimatizovanog i spoljašnjeg prostora ne bi smela da bude veća od sedam stepeni.

4. Osvežite se

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Nosite laganu široku svetlu odeću od prirodnih materijala. Ako idete van kuće, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje vazduha. Ipak, najpametnije je da ne izlazite ako ne morate između 10 i 17 časova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.