Najnoviji trendovi u uređenju enterijera

Izvor: S media, 05.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najnoviji trendovi u uređenju enterijera

Međunarodni sajam nameštaja, enterijera i rasvete, koji se u Milanu održavao od 22 – 27. aprila 2009, okupio je preko 2700 izlagača iz cele Europe, a prvo što se može primetiti je da sveprisutna kriza nije ostavila traga u organizaciji i prezentaciji proizvoda ,pa i broju izlagača i posetilaca.

Na milanskom sajmu enterijera prikazani su najnoviji trendovi u uređenju prostora, nameštaju i rasvjeti. Tako i dalje prostorom dominira bela boja, a novost je sve veća prisutnost >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sive. Regali sve više podsećaju na one iz 80-ih, ali, naravno, u modernijem, minimalističkom izdanju, dok je staklo najdominantniji materijal u dnevnim boravcima i trpezarijama.

Za razliku od prošle godine, izostala je prezentacija najnovijih trendova u uređenju kuhinja i kupatila, pa smo ostali zakinuti u prikazu trendova koji definišu prostorne i estetske odnose svih prostorija koje formiraju stambeni prostor. Sve ostalo bilo je vrlo interesantno, s naglaskom na inovativnost, široku paletu materijala, stilova i boja, tako da će svako, nezavisno od želja, potreba i ukusa, zasigurno naći odgovarajuća trendovska rešenja za sebe.

U odnosu na prošlogodišnje trendove uređenja dnevnog boravka, ne zapažamo bitan pomak. I dalje je glavni element boravka regal s policama za knjige, ali je evoluirao u svom oblikovanju i prerastao u element koji podseća na regale iz 80-tih godina prošlog veka. Dizajn je, naravno, moderniji - minimalistički, ali su elementi koji ga sačinjavaju identični – otvorene i zatvorene police i ormari. Izvodi se u punoj visini stropa i pokriva kompletnu površinu zida. Istaknuti deo takve kompozicije je element za smeštanje TV uređaja i to tako što se izvodi u drugom materijalu ili boji pa postaje mobilan. Tako se ugao gledanja TV-a može u svakoj prilici prilagoditi mestu sedenja. Taj se element tretira na identičan način i u slučajevima kada se smešta samostalno u prostor.

Uz veću primenu prirodnog drveta i materijala koji imitiraju njegovu prirodnu strukturu, apsolutno dominantan materijal za izradu elemenata dnevnog boravka postaje transparentno staklo. Pojavljuje se kao sastavni deo polica, stolića, komoda, ormara… Trpezarija, koja je redovno priključena prostoru dnevnog boravka, je takođe opremljena staklenim stolom i komodom sa staklenom oblogom.

Boja koja apsolutno dominira enterijerima je i ove godine bela, a sve se više koristi i siva. Efekti u prostoru se pojačavaju dodavanjem elemenata u naglašenoj crnoj, crvenoj, ružičastoj, lila, žutoj ili zelenoj boji. Sjaj i blještavilo srebra i zlata zadržani su u luksuznim komadima nameštaja, koji u ovakvim izvedbama, bez obzira na ukuse, izgledaju vrlo impresivno.

Sedeće garniture se izvode u ravnim geometrijskim oblicima ili su blago zaobljene, a uglavnom su jednobojne. Naglasak je na udobnosti i praktičnosti te su pojedini elementi pokretljivi, kako bi ih jednostavno transformisali u udobne ležaljke ili krevete za spavanje.

Trpezarije su opremljene drvenim, plastičnim te tkaninom ili kožom tapaciranim stolicama najrazličitijih boja i oblika, a redovno se pojavljuju i klupe u modernim ugaonim izvedbama pa su posebno praktično rešenje za potrebe smeštaja trezarije u manjim stanovima.

Spavaća soba se ne koristi više samo za spavanje već i za boravak i druženje. Kreveti su s vrlo naglašenim uzglavljima, a ormari s vratima izrađenim od stakla ili obloženim tkaninom ili kožom. U većim se spavaćim sobama ormar zamenjuje otvorenim garderobnim prostorom koji je sjedinjen sa sobom. U istom prostoru se nalaze foteljice sa stolićem, komode i mini regal, u sklopu kojeg se obavezno postavlja TV uređaj.

U uređenju do sada opisanih prostorija se i dalje naziru stilizovani barokni detalji, a obavezna je rasveta velikim lusterima i lampama.

Dečje sobe su i dalje vesele, praktične i u razigranim bojama, koje se u ostalim prostorima koriste u detaljima. Kao motiv na površinama ormara se pojavljuju i likovi iz stripova.

Tepisi se izvode od prirodnih i umjetnih materijala s naglašenim tkanjem, čvorovima, nitima ili dlakama u umjerenim bojama i s dominantnim geometrijskim motivom.

Na sajmu je izložen i široki asortiman rasvetnih tela, koja pokazuju različitost u funkcionalnom i dekorativnom smislu – od stubova spoljašnje javne rasvete koji podsećaju na vreme naših baka, do ultramoderne led rasvete, rasvetnih tela s kristalima i minimalistički dizajnirane stropne i zidne rasvete. Kao interesantne bismo istakli papirnate stene koje su ujedno i rasvetna tela.

Izvor: interijerNET.hr, S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.