Najnovije istraživanje: Efikasan način da proredite glavobolje

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2020, 06:26

Najnovije istraživanje: Efikasan način da proredite glavobolje

Rešenje...

Gojaznim ljudima, koji ujedno pate od migrene, gubitak kilograma mogao bi da olakša glavobolju i druge simptome u vezi sa migrenom, pokazuje novo italijansko istraživanje.

- Kada osoba izgubi na telesnoj težini, broj dana u mesecu sa migrenom se smanjuje, kao i bol i trajanje napada glavobolje - tvrdi vodeći istraživač doktor Klaudio Pagano.

Njegov tim je pregledao rezultate 10 različitih studija koje su uključivale ukupno 473 pacijenta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa migrenom. Analiza je pokazala da je gubitak težine povezan sa velikim smanjenjem učestalosti, trajanja i bola migrena.

Prednosti su bile slične, bez obzira na to da li je smanjenje težine postignuto hirurškim zahvatom ili promenama u ishrani i vežbanju.

Nameće se zaključak da ako patite od migrenskih glavobolja i ukoliko ste gojazni, gubitak težine će da poboljša kvalitet ličnog, porodičnog i društvenog života, kao i rad i produktivnost na poslu.

Doktor Pagano ističe da gubitak težine takođe smanjuje intenzivnost simptoma povezanih sa gojaznošću, uključujući dijabetes, hipertenziju, bolesti srca, moždani udar i respiratorne bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.