Malo alkohola za zdravije koktele

Izvor: S media, 20.Jul.2009, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malo alkohola za zdravije koktele

Voćni kokteli sa malo alkohola nisu samo vrlo ukusni, već mogu biti i zdravi, naročito kokteli od jagoda i borovnica, otkrili su američki i tajlandski naučnici.

Voće sadrži sastojke koji štite protiv raka, srčanih bolesti i artritisa, a dodavanjem etanola, koji se nalazi u svim alkoholnim pićima, ti se sastojci još više aktiviraju.

Svako obojeno voće može postati još zdravije dodavanjem alkohola.

Doktor Korakot Ćanjirakul i njegove kolege sa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Univerziteta na Tajlandu su, u saradnji sa naučnicima iz američkog Ministarstva poljoprivrede, voće stavili u alkohol koji je tom prilikom poboljšao svojstva antioksidansa koji podstiče sposobnost voća da neutrališe štetne slobodne radikale.

Međutim, naučnici ističu da novo otkriće ne umanjuje činjenicu da je konzumacija većih količina alkohola na duže vreme vrlo štetna.

"Treba biti oprezan, jer je pozitivan efekat alkohola sasvim zanemarljiv ako dođe do bolesti kao što je ciroza jetre", kaže Frenki Filips iz Britanske dijetetske asocijacije i savetuje da ljudi umereno uživaju u koktelima i da ne očekuju da će ih voće pomešano s alkoholom izlečiti.

Izvor: S media

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.