MUČI VAS BOLAN PMS? Uz OVE savete, smanjite UPALU i olakšajte sebi!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUČI VAS BOLAN PMS? Uz OVE savete, smanjite UPALU i olakšajte sebi!

Ne pitajte se više hoće li prestati...

Koliko samo zavidite prijateljicama koje nemaju menstrualne bolove?! Ah… Kakve su to srećnice!

Menstrualni bolovi su najgori. Najgori. Statistički podaci pokazuju da se dismenoreja (menstrualni bolovi) javlja kod gotovo svake druge žene tokom menstrualnog krvarenja, ali sve češća upotreba oralnih kontraceptiva i lekova protiv bolova u velikoj meri smanjuje broj žena koje se javljaju lekaru zbog ovog problema. Primarna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dismenoreja se javlja u adolescenciji i tokom dvadesetih godina života. Kod najvećeg broja slučajeva, bolovi su blagi i umereni, a kod svake pete žene su veoma jaki, gotovo neizdrživi.

I dok naučnici širom sveta rade prekovremeno kako bi pronašli "lek" koji će omogućiti da erekcija trajati mnogo duže, popričali smo sa ginekolozima o problemima koji su nama mnogo bitniji a to su svakako lekovi protiv dismenoreje!

Pravilna ishrana

Kao i za svaki drugi aspekt našeg života, ishrana i fizička akitvnost igraju ključnu ulogu u našem ukupnom blagostanju. Što je pravilnija dijeta i što više fizički odgovara ženi, to je manje grčeva tokom mensturalnog perioda. Pa, šta treba da jedete? Ishrana bogata voćem i povrćem najbolja je u borbi protiv mesečnog bola. Uključivanje kurkume u ​​vaše obroke takođe može pomoći. Tradicionalno indijski orah je pogodan za smanjenje mišićnih grčeva i ublažavanje menstrualnih bolova.

Unapred planirajte korišćenje lekova protiv bolova

Verovatno koristite lekove prvog dana simptoma bolova, ali to je greška! Nesteroidni antiinflamatorni lekovi kao što su Rapten K ili Ibuprofen treba uzeti jedan do dva dana pre početka krvarenja ne samo da zadrže bol, već i da smanje količinu protoka do 70 odsto. Ako znate kada vam sledi naredna menstruacija, najbolje je da započnete planiranje unapred.

Zaobiđite čajeve i pređite na vitamin B i riblje ulje

Dok čaša čaja od kamice može biti umirujuća, ne radi ništa konkretno za vaš periodni bol. Međutim, preporučuje se vitamin B i riblje ulje; neke studije pokazale su da oba ova sastojka mogu raditi na smanjenju upale i time smanjuju bolove u menstruaciji.

Akupunktura vam može biti najbolji prijatelj

Iako nije možda svima prijatan osećaj da vas sitne iglice bockaju po telu, one su delotvorne! U kom smislu? Akupunktura stimuliše proizvodnju serotonina i endorfina u centralnom nervnom sistemu koji omogućavaju osećaj blagostanja i smanjuju bilo kakve vrste bolova i nelagode.

Utoplite se

Za kraj smo ostavila tradicionalni recept i naših baka. A to je utopljivanje stomaka i nogu! Kako kažu naše majke sve ide od nogu, pa tako nemojte nikada biti bose jer kada osetite hladnoću na nogama, već je kasno. Isto tako, kada vas muče menstrualni bolovi, utoplite što više stomak jer toplota opušta uteralni mišić i time olakšava ograničenje krvotoka koje uzrokuje bol.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

MUČI VAS BOLAN PMS? Uz OVE savete, smanjite UPALU i olakšajte sebi!

Izvor: RTV Pink, 17.Jul.2019, 07:24

Menstrualni bolovi su najgori. Najgori. Statistički podaci pokazuju da se dismenoreja (menstrualni bolovi) javlja kod gotovo svake druge žene tokom menstrualnog krvarenja, ali sve češća upotreba oralnih kontraceptiva i lekova protiv bolova u velikoj meri smanjuje broj žena koje se javljaju lekaru...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.