Lepim ženama ponekad teže da nađu posao

Izvor: S media, 08.Avg.2010, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lepim ženama ponekad teže da nađu posao

Ženska lepota nije uvek prednost za nalaženje zaposlenja, zaključak je istraživanja koje pokazuje da lepe žene često neće biti angažovane za neki "muški" posao.

U istraživanju američkog Univerziteta Kolorado navodi se, međutim, da je privlačan muškarac poželjan za bilo koju vrstu posla, bilo da se radi o "muškim" ili "ženskim" poslovima.

Više od 60 studenata i studentkinja psihologije učestvovalo je u studiji Univerziteta Kolorado. U prvom delu istraživanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << njihov zadatak je bio da samo na osnovu fotografija izaberu kandidate za razne poslove.

Lista je sadržala najrazličitije poslove - od prodavca donjeg veša, do zatvorskog čuvara, preko finansijskog direktora ili šefa gradilišta. Kandidata i kandidatkinja za te poslove bilo je 204. Privlačne kandidatkinje su bile predmet diskriminacije kada se radilo o "muškim" poslovima za koje nije bio važan izgled kandidata.

U većini slučajeva lepe žene nisu bile birane za mesto finansijskih direktora, inženjera i šefova gradilišta. "U tim profesijama, biti privlačan je pravi hendikep za žene", rekla je Frans presu Stefani Džonson, jedna od autora studije.

U drugom delu istraživanja, studenti su uz fotografije kandidata dobili i njihove radne biografije ali to nije promenilo stav prema lepim ženama. "Mislili smo da bi zahvaljujući dodatnim podacima, studenti birali na osnovu nečeg drugog a ne samo na osnovu fizičkog izgleda. Ali to nije bio slučaj", dodala je Stefani Džonson.

Izvor: Beta, AFP

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.