Kupuješ preko interneta? Evo kako da budeš bezbedna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2017, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kupuješ preko interneta? Evo kako da budeš bezbedna!

Online kupovina ima dosta prednosti ali je otvorena i za različite opasnosti.

Verovatno si bar jednom nešto naručila preko online stranice. I možda nisi bila sigurna u taj celi proces.

OPŠTA HISTERIJA NA MREŽAMA: Fanovi tvrde da se Bijonse već porodila ali KRIJE, ovo je dokaz? (FOTO)

Online kupovina postaje sve popularnija, a uz mnoštvo pozitivnih obeležja poput brzine i jednostavnosti, ona sa sobom donosi i određene opasnosti. Važno je znati internetska >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pravila i kako se zaštititi.

DA VIŠE NE IZGLEDATE KAO RAKUN: Ovaj trik ne sakriva već skida i NAJTAMNIJE PODOČNJAKE

1. Kupuj u proverenim online radnjama kojima veruješ ili za koje si dobila iskustvenu preporuku od prijatelja. Budi oprezna kada posećuješ nepoznate stranice, a pre kupovine obavezno proveri komentare i utiske korisnika.

2. Pre kupovine proveri da li je web stranica legitimna tako što češ da pogledaš URL web stranice. 'S' na kraju http-a, zatvoreni katanac, ključ ili ipak zelena boja adresne trake potvrđuju da stranica ima siguran server (podaci koje izmenjujete su enkriptirani).

Nataša je otputovala na more sa dečkom i pokazala kakvo joj je telo ZAPRAVO! (FOTO)

3. Proveri jesi li pročitala i razumela sve zahteve pre nego što kupiš nešto. Obrati posebnu pažnju na sitna slova i pregledaj sva polja pre plaćanja.

4. Pazi na privatnost. Podatke s kreditne kartice treba ostavljati samo na proverenim stranicama u predviđenim formama, ali to ne uključuje e-mail.

5. Kupuj isključivo s vlastitog kompjutera. Ne kupuj preko javnih računara i Wi-Fi hotspota jer javna mreža ne garantuje sigurnost.

6. Svaka renomirana web prodavnica nudi informacije o zaštiti privatnosti. Ako stranica nema deo o zaštiti podataka, razmisli još jednom o kupovini.

7. Koristi različite lozinke za različite račune i sve četiri kategorije znakova: velika i mala slova, brojeve i simbole.

8. Prilikom kupovine napravi PrintScreen iz čega se jasno vidi šta si naručila, kao i stranicu koja prikazuje naziv firme, poštansku adresu, broj telefona i pravne uslove kao i politiku vraćanja robe. Često ćeš dobiti mail s potvrdom o kupovini. Sačuvaj ga ili još bolje, odštampaj.

9. Obrati pozornost na cenu dostave (shipping) jer bi se u suprotnom mogla iznenaditi.

10. Koristi antivirus.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.