Venčanice aktuelne od davnina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2011, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venčanice aktuelne od davnina

LONDON, -

Od uvek je važilo da je jesen pravo vreme za venčanja, ali je malo poznato da je venčanica kao obavezna garderoba mlade postojala još u starom Egiptu.

Na dan svog venčanja žene u starom Egirpu su se posebno oblačile, noseći duge haljine, zaodenute ogrtačem na pruge, dok su na glavi nosile maramu koja je bila zakačena iza ušiju.

U drevnoj Grčkoj su bile umotane u ogrtače >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispod kojih su nosile tunike, a na glavi su imale venac od mirte - cvet Afrodite, boginje ljubavi.

Tunike su na dan venčanja nosile i Rimljanke, a na venac od mirte su dodavale i cvet narandže.

Po tadašnjem običaju, venčanu tuniku su im poklanjali roditelji, a oko struka su nosile pojas vezan u čvor koji je smeo da razveže samo mladoženja.

U Engleskoj, u 14. veku, princeza Filipe je na svom venčanju obukla ono što bi podsećalo na danjašnje haljine za venčanje, a tada su devojke počele na venčanjima da nose grančicu ruzumarina u ruci koji simbolizuje vernost i bračnu sreću.

U srednjem veku su devojke na venčanjima oblačile najlepšu haljinu koju imaju i tada su se birale haljine crvene boje koja je simbolizovala ljubav, uglavnom od damasta, brokata ili somota, a u vreme Napoleona crvenu je zamenila ljubičasta boja.

Bele haljine na venčanjima počele su da se nose tek početkom 19. veka, kada je uveden i običaj svadbenih poklona, prijema i svadbenih torti.

Tada se uz venčanice prvi put pojavio i veo na glavi, mlade su nosile u rukama buket cveća, a zabeleženo je da su tada mlade prvi put počele da nose i rukavice.

Iako je bela boja ostala imperativ kada su venčane haljine u pitanju, pod naletom feminističkog pokreta i seksualne revolucije 70-tih godina prošlog veka, na venčanjima se nose haljine svih boja i dužina, duga haljina više nije obavezna, ona zavisi više od želja mlade nego od tradicionalnih običcaja.

Najromantičnijom haljinom u istoriji smatra se haljina supruga Kloda Hesingera, pilota u Drugom svetskom ratu, koju je sašila od padobrana koji je Klod sačuvao posle prinudnog sletanja kada su ga pogodili japanski lovci.

Dok je čekao pomoć, Klod je bio umotan u padobran da bi se zastitio od hladnoće.

Venčanica, koja je šivena po uzoru na haljinu koju je nosila Skarlet O'Hara u filmu "Prohujalo sa vihorom", čuva se u Narodnom muzeju američke istorije u Vašingtonu i smatra se jednim od najvećih simbola ljubavi i romantike.
Pogledaj vesti o: London,   Dan zaljubljenih

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da li poznajete istoriju venčanica?

Izvor: B92, 16.Sep.2011

Od uvek je važilo da je jesen pravo vreme za venčanja, ali je malo poznato da je venčanica kao obavezna garderoba mlade postojala još u starom Egiptu...Na dan svog venčanja žene u starom Egiptu su se posebno oblačile, noseći duge haljine, zaodenute ogrtačem na pruge, dok su na glavi nosile maramu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.