Kako smanjiti znojenje ispod pazuha

Izvor: S media, 24.Maj.2011, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako smanjiti znojenje ispod pazuha

Znojenje je prirodno i dobro, ali nam svima mokra ostrvca na odeći ispod pazuha ipak smetaju, posebno ako su velika i uočljiva u nezgodno vreme i na pogrešnom mestu. Kako smanjiti mokre (i često smrdljive) tragove?

Prehrana

Do prekomernog i čestog znojenja može dovesti pogrešna prehrana. Izbegavajte ljutu i jako začinjenu hranu, ledeno hladna pića, smanjite konzumaciju alkohola, kafe i nikotina. Važno je nadoknaditi tečnost koju telo gubi znojenjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i to najbolje mlakom vodom.

Dlake ispod pazuha

Obrijati ili ostaviti, pitanje je sad? Ako zanemarimo estetski aspekt, dlake ispod pazuha ne pojačavaju znojenje niti neprijatne mirise. Jedina prednost brijanja je što antiperspiranti lakše dopiru do žlezda znojnica.

Dezodorans

Ni jedan dezodorans neće pomoći ako područje ispod pazuha pre nanošenja nije temeljno operano sapunom i vodom. U dezodoransima sa oznakom "antiperspirant" nalaze se aluminijumske soli koje mogu prouzrokovati osip ili crvenilo kože, a navodno i ozbiljne bolesti poput raka dojke (iako ne postoje zvanični dokazi). Takođe, izbegavajte dezodoranse koji sadrže triklosan (pesticid), a prednost dajte prirodnim proizvodima ili dezodorans napravite sami.

Sauna za zdravo znojenje

Mirišite i na plus 40

Kako ukloniti fleke od dezodoransa

Prirodna sredstva protiv znojenja

Iskustva pokazuju da količinu znoja mogu smanjiti čaj od kadulje i sirće. Učinak čaja se primećuje posle dve nedelje svakodnevnog ispijanja litra čaja. Mokru krpu natopljenu sirćetom jednom ili dva putanedeljno premažite pazuh posle tuširanja.

Tragovi na odeći

Znoj i dezodorans mogu da ostave tragove na odeći, najčešće žute koje klasično pranje često ne može da ukloni. Osim što ne izgledaju lepo, tragovi imaju neprijatan miris koji se širi i kada je telo potpuno čisto.

Područja ispod pazuha natopite sirćetom i ostavite da stoji nekoliko sati (što duže to bolje ali pazite da se ne osuši). Zatim operite odeću u mašini za veš. Za tvrdokorne mrlje preporučuju se limunska kiselina ili prašak za pecivo.

(Metro)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Kako smanjiti znojenje ispod pazuha

Izvor: medio.rs, 24.Maj.2011

Znojenje je prirodno i dobro, ali nam svima mokra ostrvca na odeći ispod pazuha ipak smetaju, posebno ako su velika i uočljiva u nezgodno vreme i na pogrešnom mestu. Kako smanjiti mokre (i često smrdljive) tragove?

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.