Kada je pravo vreme da bebu vodite na kupalište? VIDEO

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 14:25

Kada je pravo vreme da bebu vodite na kupalište? VIDEO

Sezona kupanja je uveliko počela, a za roditelje nova dilema – da li i kada bebe smeju da se kupaju na javnim kupalištima i da li bi trebalo da nose kupaće kostime u bazenima. Odgovore na ova pitanja dao je doktor pedijatar Saša Milićević

"Roditelji su nekad nestrpljivi. U najranijem periodu bebe uvek treba sačekati sa bazenima. Ukoliko je to kućni bazen, onda može, ali mi trenutno pričamo o javnim kupalištima. Ipak je rizik, dečija koža je nežna, te je osetljiva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sunce i hlor. Taj hlor može da iritira kožu i da izazove atopijski dermatritis. U prvim mesecima nije potrebno", rekao je pedijatar za TV Prva.

U prvih šest meseci, kaže doktor Milićević, beba ne bi trebalo da se vodi na javne bazene, a nakon toga, preporučuje se njihovo kupanje u bazenima koje imate kod kuće.

A koliko beba najduže može da ostane u vodi, pedijatar Saša Milićević kratko odgovara – "ne više od pola sata".

Da li bi bebe trebalo da nose kupaće kostime dok borave u vodi?

"Kada su u pitanju mala deca – ona dugo ne sede, tako da i nije problem ukoliko ne nose kupaće kostime. Međutim, ukoliko su starija deca u pitanju, onda se preporučuje nošenje kupaćih kostima", kaže on, dodajući da bi posebna pažnja trebalo da bude usmerena na devojčice, jer nošenjem kupaćih kostima one štite svoj organizam od pojave potencijalnih infekcija i bakterija.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.