Domaća granola – zdrava, hrskava i jednostavna

Izvor: Lepota i zdravlje, 09.Jun.2025, 09:01

Domaća granola – zdrava, hrskava i jednostavna

Ako ste u potrazi za zdravim doručkom koji se lako priprema i može da traje danima, domaća granola je pravi izbor. Za razliku od kupovnih varijanti, koje često sadrže dodatne šećere i aditive, domaća granola daje vam potpunu kontrolu nad sastojcima i ukusima. Možete je jesti uz jogurt, biljne napitke, sveže voće ili čak samostalno kao užinu. U nastavku donosimo precizan i provereno dobar recept koji možete prilagoditi svom ukusu. Domaća granola kako je napraviti? Domaća granola sastojci Osnovna >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << smeša: 300 g ovsenih pahuljica (krupnije, integralne) 100 g seckanih badema 50 g lešnika ili oraha (po želji) 50 g kokosovih listića 2 kašičice cimeta prstohvat soli Tečni sastojci: 80 ml meda ili javorovog sirupa 60 ml kokosovog ili maslinovog ulja 1 kašičica ekstrakta vanile Dodaci nakon pečenja: 100 g sušenog voća (brusnice, suvo grožđe, seckane urme, suve kajsije) 30 g tamne čokolade (po želji) Priprema Zagrejte rernu na 160°C (sa ventilatorom) ili 180°C (bez ventilatora) i obložite veliki pleh papirom za pečenje. Pomešajte suve sastojke: U velikoj činiji pomešajte ovsene pahuljice, bademe, orašaste plodove, kokos, cimet i prstohvat soli. Pripremite tečni deo: U manjoj šerpi na laganoj vatri zagrejte med (ili javorov sirup), ulje i vanilu dok se ne sjedine. Ne dozvolite da proključa. Spojite smese: Sipajte topli tečni deo preko suvih sastojaka i dobro promešajte dok svi sastojci ne budu ravnomerno obloženi. Pecite: Ravnomerno rasporedite smesu po plehu i pecite 20–25 minuta. Na pola pečenja lagano promešajte granolu kako bi se ravnomerno ispekla i dobila zlatno-smeđu boju. Ohladite i dodajte dodatke: Kada je granola pečena, ostavite je da se potpuno ohladi – tada postaje hrskava. Dodajte suvo voće i (ako želite) komadiće tamne čokolade. Čuvanje Granolu čuvajte u staklenoj tegli ili hermetički zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi, do 2–3 nedelje. Savet više Za low sugar varijantu koristite zrele izgnječene banane kao deo tečne smese. Umesto ulja možete koristiti i puter od badema ili kikirikija za puniji ukus. Eksperimentišite sa začinima – đumbir u prahu, muskatni oraščić ili kardamom daju dodatnu dubinu. Foto: freepik.com

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.