Danas je Velika sreda: Ove stvari se strogo zabranjuju

Izvor: B92, 12.Apr.2023, 10:19

Danas je Velika sreda: Ove stvari se strogo zabranjuju

Sve pravoslavne crkve i vernici danas obeležavaju Veliku sredu, jedan od najznačajnijih dana u Nedelji stradanja.

Na Veliku sredu se spominje izdajstvo Jude Iskariotskog. Tog dana, u spomen žene koja je izlila miro na noge Hristove, u crkvama se vrši jedna od sedam svetih tajni, osvećenje jeleja. Tokom svete tajne jeleosvećenja vernici se pomazuju osvećenim uljem kao lekom za telesno i duševno zdravlje. Ovo je poslednji, puni, radni dan u nedelji.

Običaji kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da kod kuće dan treba provesti u miru i u molitvama. Dozvoljeno je da se obavljaju kućni poslovi, ali bi trebalo strogo izbegavati veselja i da se ništa ne proslavlja. Dan treba da prođe u iščekivanju Vaskrsa. Na Veliku sredu preporučeno je da se ne šije. Tokom Strasne nedelje koja je počela pre dva dana ne treba ni prati veš, prema verovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.