Da li je ČOKOLADA ZDRAVA HRANA? Evo odgovora!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2020, 20:47

Da li je ČOKOLADA ZDRAVA HRANA? Evo odgovora!

Vršena su mnoga istraživanja vezana za čokoladu i za delovanje čokolade na ljudski organizam.

Ponekad se postavlja pitanje da li je čokolada samo napast ili može da ima neko pozitivno delovanje na zdravlje ljudi.

Treba odmah na početku uzeti u obzir da nisu sve čokolade iste: postoje različiti proizvođači, različite vrste čokolade sa različitim sastavom. Zato nije jednostavno dati ogovor na ovo pitanje.

Bolje je upitati se da li je kakao, od kojeg >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se svaka čokolada pravi zaista zdrav. Kakao se dobija od zrna kakaovca. Kakaovac je zimzeleno drvo koje se može sresti u tropskim šumama Amerike. Od zrna se dobija kakao puter koji se kombinuje sa šećerom, mlekom i mlečnim proizvodima, vanilijom, i emulgatorima kao što je soja lecitin.

Čokolada koja se tako dobija ima mnogo bolji ukus od početnog gorkog zrna kakaoa. Zato možemo zaključiti da je konačni proizvod izgubio mnogo od kakaovog početnog korisnog

dejstva, pod uslovom da ona postoje.

Biljka kakaoa sadrži fitohemikalije, a to su korisne supstance i grupa ovih jedinjenja se zovu flavonoidi. Njihovo prisustvo nam govori da je drvo kakao-a puno antioksidanasa sposobnih da deluju preventivno nasuprot mnogim bolestima. Flavonoidi su prisutni i u vinu kao i u zelenom čaju i u još nekim vrstama hrane, ali je njihova koncentracija u kakao plodu izuzetno visoka.

Poznato je da kakao stimuliše lučenje serotonina u mozgu, a serotonin je upravo ona supstanca koja je odgovorna za poboljšanje raspoloženja. Zato nije ni čudo da mnogi ljudi uzimaju čokoladu da bi podigli nivo svog raspoloženja, raspršili tugu ili depresiju i postigli blagotvorno emocionalno stanje.

Ipak teško je doneti definitivni zaključak o korisnosti čokolade jer ova proučavanja često nisu sistematična i međusobno se isključuju.

Iz svega ovoga jasno je da je kakao prilično korisna biljka, ali da li možemo isto da kažemo za čokoladu.

Način na koji se čokolada uobičajeno priprema podrazumeva upotrebu masnoća, šećera, a sve to znači da je čokolada jako bogata kalorijama. Negativne posledice šećera i masti po zdravlje daleko nadmašuje pozitivno delovanje kakaoa.

Osim toga količina čokolade potrebne da se postigne značajniji zdravstveni učinak nije mala, tako da do izraza obavezno dolaze negativne uticaji ostalih komponenti čokolade. Zato kao po pravilu eksperti i stručnjaci za pravilnu ishranu preporučuju crnu čokoladu i kažu da je ova vrsta čokolade zdravija. Takođe prah kakaoa je bolji i korisnije ga je konzumirati od konzumiranja obične, mlečne ili bele čokolade, kao i tople čokolade.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.