Burger i tortilja oduševili sudije MasterChefa, a evo kako sami da ih napravite

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 14:58

Burger i tortilja oduševili sudije "MasterChefa", a evo kako sami da ih napravite

Ovi hamburgeri i tortilje obezbedile su žutom timu mesto na balkonu najpopularnijeg kulinarsko-takmičarskog šou programa "MasterChef".

Možete i sami napraviti ovo jelo, a evo kako to da uradite.

Hamburger

Sastojci:

-120 g junećeg vrata

-15 g hleba (samo sredina)

-20 g mleka

-1 jaje

- 2 parčeta dimnjene slanine

- 1 glava belog luka

- 100 ml suncokretovog ulja
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
- 1 crni luk (crveni)

- 20 g putera

- 20 g šećera

- 1 kašika senfa

- 1 kašika meda

- 2 listića cheddar sira (dimnjenog)

- 2 grančice svežeg ruzmarina

- so

- zemička

Postupak:

Meso samleti, a hleb natopiti u mleko i dobro iscediti, pa sve umesiti i posoliti.

Iseći crni luk na tanka rebra i propržiti u tiganju na puteru dok ne dobije zlatnu boju. Dodati šećer i posoliti. Luk treba kuvati dok se ne karameluzuje ili dok ne dobije tamnu boju.

Glavu belog luka preseći na pola i umotati u alu foliju pa staviti u rernu da se peče 20 tak minuta na 180 stepeni. Nakon toga izvaditi i iscediti pečeni luk.

Umutiti majonez od jednog jaja i 100g ulja pa dodati ceđeni beli luk i sve dobro sjediniti dok majonez ne postane lep i gladak posoliti.

U jednu širu tepsiju staviti s jedne strane grančice ruzmarina, a sa druge čedar sir, zapaliti ruzmarin tek toliko da se dimi, pa sve pokriti dobro plastičnom folijom. Držati tako minut dva ili dok sir ne primi dovoljno arome dima.

Slaninu namazati medom, pa senfom i peći na gril varijanti u rerni dok ne porumeni. Izvaditi i ostaviti da se oduši ili dok ne postane hrskava.

Peći hamburgere na vrelom gril tiganju bez dodatka ulja, 3-4 minuta po strani (jednom okrenuti).

Zemičke preseći na pola pa ih dobro zagrejati (svaku polovinu) na vrelom tiganju dok ne postanu hrskave. Blago namazati puterom.

Na polovine zemički staviti majonez pa hamburger, zatim dimnjeni sir, karamelizovani crni luk i na kraju hrskavu slaninu. Servirati.

Ćureća tortilja

Sastojci:

- 110 g mlevenih ćurećih grudi

- 1/2 zelene paprike

- 1/2 sveže crvene ljute papričice

- 2 grančice svežeg peršuna

- 1/5 glavice svežeg crvenog kupusa

- 1 šargarepa

- 1 limun (sok)

- 1 kašika meda

- 1 jaje

- 1/2 pomoranđže

- 2 parčeta gouda sira (dimnjenog)

- beli susam

- 20 g putera

- majčina dušica

- grančica ruzmarina

- so

- 100 ml suncokretovog ulja

- tortilja

Priprema:

Papriku iseći na kockice, ljutu papričicu i peršun na sitno, pa sve to umesiti zajedno s mlevenom ćuretinom. Ostaviti u frižideru da se masa sjedini.

Iseći kupus na tanko, a šargarepu izrendati na krupno. Sve umešati sa sokom od limuna, jednom kašikom meda i posoliti.

Pripremiti majonez s jedim jajetom, uljem i na kraju dodati sok od pola pomorandže i malo rendane korice.

Pripremiti dva štapića za ražnjiće, pa na njima oblikovati smesu mesa (zbog lakšeg okretanja na tiganju).

Ugrejati tiganj sa dve kapi ulja, pa peći meso s obe strane dok ne dobije lepu zlatnu koricu.

Susam propržiti u tiganju nekoliko minuta.

Sir odimiti na grančici ruzmarina.

Tortilje namazati otopljenim puterom i posuti prstohvatom majčine dušice, premazati majonezom, skinuti meso sa ražnjića, dimnjeni sir, pa staviti sveže povrće. Ponoviti dressing od majoneza i posuti prepečenim susamom.

Umotati sve u tortilju, pa zapeći na vrelom tiganju samo da se zavari.

Servirati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.