Budi oprezan kada na netu tražiš srodnu dušu

Izvor: S media, 07.Mar.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budi oprezan kada na netu tražiš srodnu dušu

Usamljenima koji srodnu dušu traže na Internetu stručnjaci savetuju oprez pri sklapanju poznanstava, jer različite društvene mreže, ali i agencije, mogu biti paravan za trgovinu ljudima, prostituciju ili pedofiliju.

Kada se na Inernet pretraživaču Google ukuca - "sajtovi za upoznavanje ili druženje", dobija se više stotina različitih društvenih mreža, foruma i pričaonica. Međutim, organizacija posvećena borbi protiv trgovine ljudima "Astra", poručuje da se u virtuelnom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << svetu ne koriste lični podaci i ne ostavljaju brojevi telefona.

"Na Internetu i nije toliko bitno koji je sajt, već sa kim se dopisujete, razmenjujete fotografije i ko je osoba sa kojom ste dogovorili susret, a to je nemoguće proveriti", kaže za Tanjug koordinator "Astre" Ivana Radović.

Ipak, oni koji se odluče da upoznaju osobu 'sa druge strane monitora', trebalo bi o tome da obaveste prijatelje i da za susret odaberu poznato, prometno mesto, a sastanak zakažu u toku dana.

U potrazi za partnerom na Internetu opasnost vreba sa svih strana, a potpunu sigurnost pri upoznavanju prave osobe ne mogu da pruže ni agencije za bračno posredovanje.

Pojedine agencije, čiji se brojevi mogu naći na Internetu, nisu bile otvorene za razgovor sa novinarima Tanjuga, što, prema oceni Radovićeve može biti razlog za zabrinutost, jer vrbovanje za trgovinu ljudima putem agencija za bračno posredovanje nije retkost.

"Upravo su na taj način mnoge žene, većinom iz istočne Evrope, postale žrtve trgovine ljudima", istakla je ona.

Sastanak sa budućim bračnim partnerom, ako je reč o vrbovanju za trgovinu ljudima, kazala je Radović, ne počinje loše, jer takve osobe nastoje da zadobiju poverenje druge strane, a problemi počinju kasnije - nakon stupanja u brak, preseljenja, odlaska na medeni mesec...

"Dešava se ne samo da žene završe u lancu trgovine ljudima, već da, bez svog znanja, budu prodate i da bračnog partnera ne mogu da napuste jer ih je kupio od agencije."

Međutim, "Astri" se retko javljaju osobe koje žele da provere agenciju za bračno posredovanje.

Raspitaj se dobro, sastanak danju, na proverenom mestu

Jedna od agencija za posredovanje u pronalaženju bračnih partnera, "Fortuna", koja ima trodecenijsko iskustvo u povezivanju budućih životnih saputnika, bila je raspoložena za razgovor sa novinarima.

"Podjednako nam se javljaju i muškarci i dame, sa zahtevom da upoznaju odgovarajućeg partnera, a najviše zainteresovanih za tu uslugu su radno sposobni i imaju između 40 i 60 godina", kaže psiholog u "Fortuni" Nada Jovičić.

Da bi došli do kandidata za bračnog partnera zainteresovani treba da popune upitnik i dostave ga agenciji uz fotografiju, a kasnije se, prema interesovanjima ugovaraju poznanstva.

Jovičićeva je navela da oni koji žele da pronađu partnera, sa kojim će stati na 'ludi kamen', prvo u agenciji razgovaraju sa sociolozima i psiholozima.

"Zainteresovani od agencije najčcesće traže odgovor da li je preporučena osoba psihički stabilna, što proveravamo kroz razgovre, ali, ipak, ne možemo da pružimo nikakvu garanciju", kaže Jovićičeva.

Ona dodaje da je kroz Agenciju do sada prošlo više od 70.000 ljudi, oko 6.000 njih se sprijateljilo, ali da nemaju tačnu evidenciju koliko je parova, uz njihovo posredovanje, sklopilo brak.

"Agencijama za bračno posredovanje uglavnom se, u želji da pronađu pravu osobu, obraćaju nedruštvene, usamljene osobe, koje dugo žive same", kaže bračni psihoterapeut Vera Despotović-Stanarević iz Beogradskog savetovališta za brak i porodicu.

Prema njenim rečima, mnogi su do sada sa posredovanjem agencija imali loša iskustva, jer se one "postavljaju komercijalno, pa se klijenti često osećaju iskorišćeno".

Despotović-Stanarević je rekla da bi agencije za bračno posredovanje mogle da budu i kreativnije i da omoguće prijatnu atmosferu za upoznavanje, kako bi se ljudi "pronašli" kroz spontanu komunikaciju.

Izvor: Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.