Bez dijete i vežbi nema ni lepog struka

Izvor: S media, 05.Jul.2010, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dijete i vežbi nema ni lepog struka

U dermatološkim ordinacijama i kozmetičkim salonima ultrazvučni aparati su postali obavezan inventar, ali promena jelovnika je prvi korak ka boljoj liniji

Jesti uobičajeno, a skidati kilograme – samo uz najskuplji tretman u dermatološkoj ordinaciji… Za sada neće moći. Čarobnog štapića za mršavljenje i sređivanje izgleda nema bez spremnosti da se jelovnik promeni, zaboravi na salame, kremaste kolače, kikiriki i ostale grickalice „onako malo uz televizor”. Ultrazvuk >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i vrlo savremeni aparati koje su tehnolozi stavili u službu lepote, podrazumevaju, ipak, promenu načina ishrane za one koji žele da se oslobode masnih jastučića i celulita. Kao i barem četiri sata nedeljno obaveznog brzog hodanja dok „ne probije znoj”, ako za neko „ozbiljnije vežbanje” jednostavno nema vremena.

U mnogim kozmetičkim salonima i dermatološkim ordinacijama ultrazvuk je postao dragoceni saradnik u topljenju kilograma. Uprkos držanju dijeta i redovnom vežbanju donedavno samo su skalpel estetskih hirurga i klasična liposukcija bili način da se prolepša izgled. Dr Jasmina Vikalo, dermatolog Antiejdžing centra u Zemunu, objašnjava da su aparati koji uspešno razbijaju masne naslage prvenstveno namenjeni osobama sa najviše desetak kilograma viška i već su ušli u neki od programa redukovane ishrane.

– Ultrazvučni aparati za nehiruršku liposukciju razlikuju se po frekvenciji, snazi, kvalitetu i efikasnosti, što na kraju određuje i cenu tretmana. Ipak, prvo bi u saradnji sa nutricionistom a na osnovu rezultata testa na intoleranciju hrane, trebalo prihvatiti poseban režim ishrane i fizičke aktivnosti – preporučuje dr Vikalo.

I šta kada pacijent odluči da „steše” struk, bokove, butine, ruke?

– Sada se i kod nas primenjuje nehirurška metoda pomoću visokofrekventnog ultrazvuka, nazvana ultrakontur, prisutna u više od pedesetak zemalja sveta. Magazin Svetskog udruženja estetskih hirurga zvanično je objavio da je nova, bezbolna ultrazvučna tehnika razbijanja masnih naslaga na dubini od 15 milimetara, najefikasnija zamena za hiruršku liposukciju – podseća dermatolog.

Suština postupka jeste da se specijalnom ultrazvučnom sondom (podseća na manju peglu ako bi to tako moglo laički da se opiše) prelazi po stomaku, butinama, nadlaktici ili već gde masnih naslaga ima najviše. Za to vreme ultrazvučni impulsi tope masne ćelije, a oko 50 do 150 mililitara otopljenih masnih naslaga, koliko se jednim tretmanom oslobodi, odmah usmerava u limfne puteve i eliminiše iz tela preko jetre i sistema za izlučivanje. Da nema dodatne drenaže, dokazano je, kaže dr Jasmina Vikalo, oslobođena mast bi ostala tu gde jeste i samo bi je preuzele okolne sačuvane ćelije. Dakle, višak masnih naslaga bi se samo preselio na drugo mesto na telu.

Pitamo sagovornicu da li je ultrazvuk namenjen samo ženama.

– Jeste da 98 procenata žena, po nekim računicama muči celulit, koji se na ovaj način takođe uklanja, ali i muškarci koji ne uspevaju da se oslobode tvrdokornih naslaga na stomaku i leđima dolaze na ultrakontur tretmane. I već posle trećeg tretmana primete razliku – objašnjava dr Vikalo. – Ipak, da razjasnimo, ultrazvučna sonda za celulit emituje ultrazvučne impulse na dubini od osam milimetara a u slučaju masnih naslaga ona prodire do 15 milimetara ispod površine kože.

A šta su tretmani nazvani ultrazvučna kavitacija, pitamo sagovornicu, s obzirom na to da se i ovaj postupak vrlo često pominje u dermatološkim ordinacijama i kozmetičkim salonima.

– Kavitacija nije novost, već jedan od osnovnih fizičkih fenomena koji nastaje usled naglog smanjenja pritiska izazvanog ultrazvučnim talasom niske frekvencije. Ispoljava se stvaranjem mehurića koji pucaju i oštećuju membrane masnih ćelija iz kojih se, takođe, oslobađaju masti u limfotok a zatim izbacuju iz organizma. Ovaj postupak se izvodi aparatom sa niskofrekventnim ultrazvučnim talasom, koji dublje prodire pod kožu, pa je umanjena mogućnost kontrole dubine i čitavog postupka. Ovaj podatak ukazuje na potencijalnu opasnost od njegove primene, naročito ako se nalazi u rukama nestručnih osoba, koje ne poznaju anatomsku strukturu tela i organizma – upozorava dr Jasmina Vikalo.

Izvor: Politika

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.