Ambasada SAD: Nismo konsultovani o transformaciji BSK u OSK

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD: Nismo konsultovani o transformaciji BSK u OSK

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini saopštila je danas da nije bila konsultovana povodom odluke Vlade Kosova o transformaciji bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane snage Kosova (OSK) i najavila da će usvojene zakone analizirati kako bi razumela njihovu svrhu i efekat.

Vlada Kosova je na današnjoj sednici usvojila tri predloga zakona koji se odnose na transformaciju BSK u OSK."Sjedinjene Države su oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saradjivale sa Kosovom o tome kako to postići.

Savetovali smo na oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa našim NATO saveznicima po ovom važnom pitanju. Nismo bili konsultovani o vremenu ove objave i moraćemo da analiziramo nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat", navodi se u saopštenju američke ambasade u Prištini.

Iz ambasade su naveli da su poslednjih nekoliko sedmica fokusirani na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o "važnom dijalogu sa Srbijom".

"Nastavljamo da verujemo da je normalizacija izmedju Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti", poručili su iz ambasade.

Predložena transformacija BSK u Oružane snage Kosova

Ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša predložio je na današnjoj sednici Vlade transformaciju BSK u Oružane snage Kosova.

Beriša je predložio izmene i dopune tri zakona koji se odnose na BSK.

Prema njegovim rečima, tim zakonima BSK dobija nove zadatke i ovlašćenja dok se Ministarstvo BSK pretvara u Ministarstvo odbrane Kosova.

Predlog za promenu zadataka i ovlašćenja BSK i pretvaranje u Oružane snage je mnogo puta do sada spominjan i deo je Strategije o sagledavanju bezbednosnih struktura Kosova, koja je rađena sa međunarodnim predstavnicima.

Predstavnici međunarodne zajednice i NATO podržavaju promenu naziva zadataka i ovlašćenja BSK ali zahtevaju da se proces ostvari izmenama i dopunama Ustava Kosova i uz široko učešće predstavnika manjinskih zajednica, posebno srpske.

Predstavnici Srpske liste su, međutim, protiv formiranja Oružanih snaga.

Sa pravnog stanovišta, promena zadataka i ovlašćenja je moguća i izmenama i dopunama Zakona o BSK.

Međutim, zakonom se ne može promeniti naziv tih snaga, već je za to potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika Skupštine Kosova.

Tači i Haradinaj različito o transformaciji BSK u OSK

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj danas je, posle usvajanja Zakona o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage Kosova, rekao da je to odluka koja pripada Kosovu i u saglasnosti je sa Ustavom Kosova, dok je predsednik Kosova Hašim Tači ocenio da taj proces treba da bude u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i da se takve odluke ne mogu donositi "na svoju ruku".

Premijer Haradinaj je na konferenciji za medije rekao da je Vlada nastavila konsultacije sa međunarodnim predstavnicima za stvaranje vojske.

"Neke odluke su naše (pripadaju nama). Deo su naših ovlašćenja, ali ćemo imati konsultacije sa svima. Postupamo prema Ustavu. Nastavili smo konsultacije sa međunarodnim faktorima, ali je odluka naša. Čestitke za Kosovo", kazao je Haradinaj.

On je naveo da je sada na parlamentu da usvoji zakon i dodao da je Kosovo u tome zajedno sa NATO-om.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za medije rekao da se takve odluke "ne donose na svoju ruku".

"Mi smo već izvesno vreme počeli proces i stigli smo do značajne faze koordinacije. OSK treba da budu prihvaćene i to treba da bude otvoren i siguran proces sa partnerstvom za mir i NATO, a ne odluka na svoju ruku", kazao je Tači i ocenio da jednostrani proces vodi ka izolaciji, dok koordinisani proces vodi na siguran put razvoja i jačanja.

"Mislim da je procesuiranje ovog pitanja danas u pogrešnom momentu jer nemamo potrebe da danas kada se u Evropskom parlamentu odlučuje o ukidanju viza pošaljemo takvu poruku saveznicima", kazao je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

PRAVE VOJSKU KOSOVA: Na sednici Vlade tzv. Kosova predložena transformacija BSK u Oružane snage

Izvor: Večernje novosti, 13.Sep.2018

Ministar Bezbednosnih snaga samoproglašenog Kosova (BSK) Rustem Beriša predložio je na današnjoj sednici Vlade transformaciju BSK u Oružane snage Kosova Ministar Bezbednosnih snaga samoproglašenog Kosova (BSK) Rustem Beriša predložio je na sednici održanoj u četvrtak...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.