Alergija na hranu: 10 simptoma alergije na hranu

Izvor: Lepota i zdravlje, 24.Mar.2023, 12:16

Alergija na hranu: 10 simptoma alergije na hranu

Zašto se javlja alergija na hranu? Imunološki sistem štiti telo tako što proizvodi specijalizovane proteine zvane antitela. Oni identifikuju potencijalne pretnje po organizam, posebno bakterije i viruse. Antitela signaliziraju imunološkom sistemu da treba da oslobodi hemikalije koje će da eliminišu pretnju i spreče širenje infekcije. U najčešćem tipu alergije na hranu, antitelo zvano imunoglobulin E (IgE) pogrešno prepoznaje određeni protein u hrani kao pretnju. IgE može izazvati >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << oslobađanje nekoliko hemikalija, od kojih je najvažniji histamin. Alergija na hranu: Zašto nam treba histamin? Hustamine izaziva većinu tipičnih simptoma koji se javljaju tokom alergijske reakcije. Uzrokuje širenje malih krvnih sudova (zbog čega okolna koža postaje crvena i otečena), kao i svrab kože. Osim toga, histamin povećava količinu sluzi koja se formira u nosnoj sluzokoži, što izaziva svrab i osećaj pečenja. U većini alergija na hranu, oslobađanje histamina je ograničeno na određene delove tela, kao što su usta, grlo ili koža. U slučaju anafilakse, imunološki sistem prelazi na novi nivo reakcije, oslobađa velike količine histamina i drugih hemikalija u krv. Ovo uzrokuje širok spektar simptoma povezanih sa anafilaksijom. Mnogi su opasni po život ako se ne reše na vreme. Najproblematičnije namirnice su: kikiriki, orasi, brazilski orasi, bademi i pistaći različite vrste ribe školjke (rakovi, jastozi i škampi) senf semenke susama gluten (vrsta proteina koji se nalazi u žitaricama) voće i povrće (obično izazivaju simptome koji utiču na usta, usne i grlo) pinjoli meso (neki ljudi su alergični samo na jednu vrstu mesa, dok drugi mogu biti alergični na različite vrste) 5 faktora rizika Šta tačno navodi imunološki sistem da pogrešno shvati bezopasne proteine kao pretnju, nije jasno, ali se veruje da nekoliko faktora povećava rizik od alergija na hranu. Porodična istorija Ako roditelj ili brat ili sestra pati od alergijskih stanja (astma, ekcem ili alergije na hranu), rizik od razvoja alergije na hranu je povećan. Međutim, možda neće razviti iste alergije kao članovi porodice. Reakcije su strogo individualne. Istorija alergija u detinjstvu Deca sa atopijskim dermatitisom (ekcem) u ranom uzrastu imaju veću verovatnoću da razviju alergije na hranu. Promena ishrane Broj ljudi sa alergijama na hranu dramatično se povećao u poslednjih nekoliko decenija. Iako je uzrok nejasan, druga alergijska stanja kao što je atopijski dermatitis takođe su se povećala. Jedan od razloga za rast je taj što se tipična ishrana deteta značajno promenila u poslednjih 30-40 godina. Dodaci ishrani Ponekad postoji alergijska reakcija na aditive. Neki mogu izazvati pogoršanje simptoma kod ljudi sa već postojećim reakcijama. Sumpor dioksid (E220) i drugi sulfiti (brojevi E221 do E228) se koriste kao konzervansi u širokom spektru hrane, posebno bezalkoholnih pića, kobasica, hamburgera i suvog voća i povrća. Sumpor dioksid se nalazi u pivu i vinu. Svako ko ima astmu ili alergijski rinitis može reagovati na udisanje sumpor-dioksida. Benzojeva kiselina (E210) i drugi benzoati (E211-E215, E218 i E219) se koriste kao konzervansi za hranu za sprečavanje rasta kvasca i buđi, najčešće u bezalkoholnim pićima. Takođe se prirodno nalaze u voću i medu. Benzoati mogu pogoršati simptome astme i ekcema kod ljudi koji već imaju alergije. Alergija na hranu: Koji su to ključni simptomi? Simptomi alergije na hranu skoro uvek se razvijaju u roku od nekoliko sekundi ili minuta nakon jela. Neki ljudi razviju tešku alergijsku reakciju (anafilaksa) koja može biti opasna po život. Najčešći tip alergijske reakcije na hranu je IgE posredovana alergija na hranu. Simptomi su: Peckanje ili svrab u ustima Crveni osip koji svrbi (urtikarija/koprivnjača) U nekim slučajevima, koža može postati crvena i svrbi, ali bez kvrgavog osipa Oticanje lica, usta (angioedem), grla ili drugih delova tela Poteškoće prilikom gutanja Kratkoća daha ili sviranje u grudima Vrtoglavica Osećaj mučnine ili povraćanja Bol u stomaku ili dijareja Simptomi slični polenskoj groznici (kijanje ili svrab u očima, alergijski konjunktivitis) Kako prepoznati anafilaktički šok Simptomi teške alergijske reakcije (anafilakse) mogu biti iznenadni i vrlo brzo se pogoršati. Početni simptomi anafilakse su: Oticanje jezika Otežano disanje Sviranje u grudima i kratak dah Problemi s gutanjem ili govorom Osećaj vrtoglavice ili slabosti Kolaps (pad pritiska na skoro nulu) Anafilaksa zahteva hitnumedicinsku pomoć. Bez blagovremenog lečenja, može biti opasno po život. piotr_malczyk/gettyimages.co.ukThe post Alergija na hranu: 10 simptoma alergije na hranu appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.