Žene starenjem ne gube pamćenje

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene starenjem ne gube pamćenje

Sa godinama pamćenje žena, za razliku od muškaraca, postaje snažnije, pokazala su britanska istraživanja sprovedena na deset hiljada pedesetogodišnjaka.

Tokom istraživanja čitali su im deset svakodnevnih reči kojih je, posle dva minuta, trebalo da se sete i da ih ponove. Na testu memorije žene su za pet odsto bile bolje nego pripadnici suprotnog pola. Posle pet minuta, kada je zatraženo da se svi prisete pročitanih reči, žene su bile superiornije za osam odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

-Žene imaju bolje pamćenje, kažu stručnjaci, zahvaljujući biološkoj strukturi, a ne hormonu estrogenu kako se donedavno smatralo.

Tokom menopauze dolazi do izvesnih promena u pamćenju, ali se posle ovog perioda stanje stabilizuje i one počinju da se ponašaju kao u vreme kada su u zavidnim količinama imale hormon estrogen.

Izvor - Novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.