Žene sklonije depresiji sada nego u prošlosti

Izvor: Vesti-online.com, 12.Sep.2011, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene sklonije depresiji sada nego u prošlosti

Žene imaju dva i po puta veću verovatnoću da će patiti od depresije. Većina simptoma se pojavljuje tokom "reproduktivnih godina", tj. u dobu od 16 i 42 godine. Teret brige za decu, preuzimanja odgovornosti za porodicu i zadržavanja posla je udvostručio stopu depresije kod žena od 1970-ih.

Studija je pokazala da se i muškarci i žene susreću s depresijom ranije nego što je to bio slučaj u prošlosti. Tako se prvi simptomi neretko javljaju u prosečnom dobu od 19 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Pre četiri decenije simptomi su se javljali u dobu od 26 godina.

No, "ogroman teret" pokušavanja žongliranja kućnih i porodičnih obaveza znači da su žene u dobu između 25 i 40 godine života tri do četiri puta sklonije depresiji od muškaraca.

"Muškarci i žene su podjednako skloni psihičkim problemima, iako neki poremećaji intenzivnije utiču na određeni pol. Tako npr. brak smanjuje rizik od depresije kod muškaraca, dok se kod žena spomenuti rizik povećava", pojašnjava profesor Hans Ulrih Vithen, naučnik sa Univerziteta u Drezdenu, piše ''Ordinacija''.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.