Žene podložnije raku kože

Izvor: B92, 09.Apr.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene podložnije raku kože

Rezultati istraživanja u Sjedinjenim Američkim Državama pokazali su da je broj slučajeva raka kože poslednjih godina najverovatnije povećan osam puta kod mladih žena i četiri puta kod muškaraca.

Grupa naučnika na čelu sa dr Džerijem Bruerom, dermatologom sa klinike "Mejo", došla je do tog zaključka analizom statističkih podataka o pacijentima starosti od 18 do 39 godina kod kojih je prvi put dijagnostikovan melanom (rak kože) između 1970. i 2009.

Kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posebni krivci se navode solarijumi. Mlade žene češće odlaze u solarijume od mladih muškaraca, a jedno od nedavnih istraživanja je pokazalo da su osobe koje često odlaze u solarijume izložene 74 odsto većoj opasnosti da obole od melanoma.

Dobra vest je, međutim, da je zahvaljujući ranijem otkrivanju bolesti stopa smrtnosti vezana za rak kože u velikoj meri smanjila, što potvrđuje važnost kampanja za upozoravanje stanovništva na tu opasnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.