Žene koje ne puše su gojaznije?

Izvor: B92, 05.Jul.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene koje ne puše su gojaznije?

Žene koje ne konzumiraju cigarete imaju mnogo više šansi da budu gojazne i umru od posledica prekomernog viška kilograma, nego one koje uživaju u duvanu, pokazala je jedna britanska studija.

Oko 8.000 žena ispitivano je u studiji autora Renfrua i Pejslija između 1972. i 1976. godine, od kojih oko 40 odsto nikada nije pušilo.

Naučnici su otkrili da je 60 odsto dama nepušača bilo gojazno u poređenju sa 40 procenata žena koje su konzumirale cigarete.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Rezultati su pokazali da prekomerna težina doprinosi preranoj smrti. Ipak, stručnjaci ističu da je pušenje mnogo veći faktor rizika, nego gojaznost.

Studija objavljena u Britanskom medicinskom žurnalu utvrdila je da je najveći broj gojaznih poticao iz grupa lošeg imovinskog stanja.

Štaviše, gotovo 70 odsto žena iz ove kategorije bilo je gojazno.

Istraživači su takođe ukazali da sve manji broj žena koje puše u poslednjih nekoliko decenija može objasniti zašto ima sve više gojaznih.

Studija je takođe, potpuno očekivano, otkrila da nepušači iz nižih ekonomskih staleža ne moraju da umru rano, ukoliko vode zdrav način života.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.