Zbog ove hrane vam drastično više opada kosa

Izvor: B92, 31.Jan.2024, 21:16

Zbog ove hrane vam drastično više opada kosa

Poznata poslovica kaže da smo ono što jedemo. To se takođe odnosi i na zdravlje naše kose. Koliko god to iznenađujuće zvučalo, ako imamo nezdrave prehrambene navike, one će se odraziti na izgled i zdravlje naše kose.

Gubitak ili stanjivanje kose čest je problem ovih dana kao rezultat preteranog stresa i loše prehrane.

Trihologinja, doktorka usko specijalizovana za dijagnostiku i lečenje kose i temena glave, i kozmetičarka, Priti Mahire, podelila je popis >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od osam prehrambenih navika koje mogu dovesti do gubitka kose.

Višak bilo čega je loš, a esencijalni vitamini nisu izuzetak. Vitamin A neophodan je za zdravlje kose i očiju, ali višak može pridoneti gubitku kose.

Postoji veza između masnoća koje se nalaze u prženoj hrani i povećanja nivoa dihidrotestosterona (DHT) i testosterona, hormona koji dovodi do ćelavosti muškaraca i žena. Dakle, ako konzumiramo hranu pripremljenu na visokoj temperaturi, to povećava oksidativni stres tela što dovodi do upale, a rezultat je opadanje kose.

Trihologinja navodi da neke vrste ribe, poput skuše, sušija, sabljarke i određene tune, sadrže visok sadržaj žive koji je povezan sa gubitkom kose.

Proteini sadrže aminokiseline neophodne za rast kose, navela je Mahire za "Health Shots". Folikulima dlake trebaju proteini kako bi pravilno rasli i funkcionisali. Nedostatak proteina dovodi do stanjivanja, gubitka i lomljivosti kose.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom prelako se razgrađuje u šećer. Taj šećer zatim povećava insulin i androgene u telu što nepovoljno utiče na zdravlje kose.

Konzumacija visokih nivoa prerađenog šećera dovodi do povećanja insulina što smanjuje folikule dlake, a to dovodi do ranog gubitka kose. Mahire preporučuje izbegavanje pekarskih proizvoda i pakovane hrane što je više moguće.

Cink i gvožđe pomažu u stvaranju keratina, koji je neophodan za zdravlje i rast kose. Nizak unos ovih nutrijenata ima negativne učinke na kosu. Cink je esencijalni mineral u tragovima koji naše telo ne može samo proizvesti, stoga ga moramo uneti u pravoj količini kroz svoje prehrambene navike.

Osim toga, manjak gvožđa u prehrani može dovesti do anemije koja ometa snabdevanje folikula dlake hranjivim materijama i može prekinuti ciklus rasta dlake.

Kalcijum takođe igra važnu ulogu u održavanju zdrave i sjajne kose. Trihologinja ističe da nedostatak kalcijuma dovodi do gubitka i stanjivanja kose.

Priti Mahire preporučuje da u prehranu uključimo namirnice poput jogurta, graška, semenki, orašastih plodova, jaja, oraha, zelenog lisnatog povrća, agruma, celovitih žitarica, kikirikija i sočiva kako bismo osigurali rast zdrave i sjajne kose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.