Zavarivanje rana bez ožiljaka

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2013, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zavarivanje rana bez ožiljaka

Uređaj za "zavarivanje" rana, proizvod izraelske kompanije "BioWeld", najavljuje se kao revolucionarno otkriće u medicini. Sprava u obliku olovke, koja proizvodi mali ali snažan "plamen", za samo nekoliko minuta zaceljuje ranu bez ikakvih ožiljaka, a zbog antibakterijskog dejstva smanjuje rizik od infekcije.

Za spajanje kože koristi se poseban, nabijeni oblik plina, koji je u uređaju kompanije "BioWeld" mnogo hladniji i njegova temperatura iznosi oko 40 stepeni Celzijusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pa ne uzrokuje oštećenje tkiva i bol, već samo blago peckanje, navode stručnjaci.

Ova tehnika će prvo početi da se primenjuje kod saniranja rana nastalih posle carskih rezova, a naučnici veruju da će postati zastupljena i kod lečenja opekotina i kod kozmetičkih zahvata.

U tri klinička istraživanja "BioWeld" uređaj u obliku olovke, testiran je na pacijentkinjama koje su bile podvrgnute carskom rezu. Tretirane su im rane duge oko 20 centimetara na stomaku, a sam zahvat "zavarivanja" trajao je oko tri minuta.

"Plin iz ovog aparata deluje antibakterijski i samim tim smanjuje rizik od infekcije", rekao je italijanski ginekolog dr Đan Karlo di Renco.

Iako carski rezovi koji se zatvaraju na tradicionalan način - šavovima - dobro zarastaju, nedavna studija italijanskih stručnjaka je pokazala da oko 44 posto žena posle ove operacije ima razne vrste komplikacija.

"Ova tehnika zatvaranja rane je revolucionarna, a rezultat obećavajući", navodi Ron Lam iz kompanije "BioWeld".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.