Zašto su žene sklonije debljanju?

Izvor: B92, 11.Feb.2011, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su žene sklonije debljanju?

Najnovija istraživanja otkrila su da su muškarci znatno uspešniji u sprovođenju striktnih dijeta i da, za razliku od žena, znatno lakše gube kilograme.

Činjenica je da žene češće vode bitku s kilogramima, a naučnici sada tvrde da muškarci mršave mnogo uspešnije. Razlog tome stručnjaci pronalaze u psihičkoj i fizičkoj razlici između muškaraca i žena.

"Iako su upravo žene te koje češće odlaze na dijete, muškarci su mnogo uspešniji u mršavljenju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Razlog pronalazimo u tome što su muškarci praktičniji i više orijentisani cilju i lakše ostaju fokusirani na to bez obzira na uticaj okoline”, tvrdi britanski doktor Džejms Stabs iz centra za mršavljenje Slimming World.

Stalno praktikovanje dijeta, kojima su sklonije žene, takođe doprinosi razlici u gubljenju kilograma između muškarca i žena. "Muškarci na dijetu gledaju kao na samo jedan period života, dok žene neretko dijetu i gubitak kilograma prihvataju kao stil života', tvrdi nutricionistička savetnica Džejn Mičel.

Za razliku od muškaraca, žene su neprestano na dijeti i nastoje istopiti suvišne kilograme. Najveći broj žena razvija strategiju dijete pre odlaska na godišnji odmor i češće isprobavaju najnovije vrste dijeta.

Muškarci pak nisu skloni neprestanom praktikovanju dijeta, već kada odluče smršati, to i učine. "Kada muškarci odluče praktikovati dijetu, potpuno se posvete tome i sigurni su uspeh i vrlo optimistični. Zbog isprobavanja različitih načina mršavljenja koji nisu pokazali značajne rezultate žene su već i pre dijete vrlo pesimistične i smatraju da neće uspeti, a upravo će zbog takvog stava i izgubiti bitku s kilogramima”, tvrdi Džejn Mičel.

Osim psiholoških razlika, za uspešnije gubljenje kilograma muškaraca odgovorni su i hormoni, oblik tela i postotak masnoga tkiva. Tako su muški hormon testosteron i ženski hormon estrogen odgovorni za distribuciju masnoća tokom puberteta, što se nastavlja tokom celoga života.

"Žene poprimaju oblik kruške te im se masno tkivo nakuplja u području bokova, dok se muškarcima masno tkivo nalazi uglavnom na području oko trbuha te ga je znatno lakše istopiti fizičkom aktivnošću, Osim toga, estrogen podstiče nakupljanje masnog tkiva, dok muškarci imaju više mišićnog tkiva i brži metabolizam i lakše tope kalorije tvrdi doktor Filip Mekternan.

Žene isto tako imaju i veći postotak masnog tkiva. Tako muškarci imaju između devet i 18 posto masnoga tkiva, a žene između 20 i 30 posto. Razlog tome leži u dalekoj prošlosti kada su muškarci bili lovci, a žena je imala važnu ulogu u reprodukciji, za koju je masno tkivo bilo presudno.

Izvor - Tportal.hr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.