Izvor: eKlinika.rs, 27.Jun.2023, 19:35

Zašto je tako teško odreći se slatkiša



Zašto je tako teško odreći se slatkiša? Stručnjaci tvrde da šećer izaziva osam puta veću zavisnost od kokaina. To je zato što šećer utiče na skok dopamina (jednog od hormona sreće), koji, nažalost, traje samo par minuta, nakon čega sledi skok kortizola, zbog čega se često osećamo stresno i loše.
U novoj epizodi ePodcasta naša gošća >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << prof. dr Svetlana Stanišić je između ostalog objasnila i kako unos velike količine šećera utiče na zdravlje celokupnog organizma?
– Kod mladih devojka se zbog unosa velike količine šećera mogu javiti policistični jajnici, kod mladih momaka koji su gojazni se može javiti višak estrogena, tako da se narušava hormonski balans što se tiče seksulanih hormona.
U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome Zašto nerado idemo kod psihijatra i psihoterapeuta
Prof. dr Svetlana Stanišić nam je takođe objasnila zašto prerađeni slatkiši, pa i slani proizvodi izazivaju zavisnost.
Prerađeni slatkiši nemaju biljna vlakna i imaju koncentrovan šećer. Šećer izaziva zavisnost. Kao što znate kad jedemo slatkiše, nama se traži sve više i više i šećer ne nalazi se samo u slatkim već i slanim proizvodima – upozorava naša sagovornica.
Potrebna je ogromna količina volje i discipline da bismo se odrekli slatkiša. To može biti teška bitka. Koliko puta shvatimo da je samo pitanje vremena kada ćemo početi da popuštamo i vratimo se šećeru?
– Šećer utiče na lučenje dopamina u mozgu i daje nam osećaj zadovoljstva. U stvari sam pogled na nešto slatko dovodi do toga da osećamo uzbuđenje – kaže prof. dr Svetlana Stanišić.
Da biste saznali postoji li neki način kako da se odreknemo konzumiranja previše slatkiša, pogledajte naš ePodcast na početku teksta.
Reč, dve o gostu ePodcasta Profesor Svetlana Stanisic, doktor stomatologije i doktor nauka fizicke hemije, predavač na Univerzitet Singidunum, autor knjige „Ako je hrana Vas porok…” i youtube kanala „Ishrana i zdravlje”.
Članak Zašto je tako teško odreći se slatkiša se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.