Zamrzavanjem embriona čuvamo parove VIDEO

Izvor: B92, 06.Feb.2019, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zamrzavanjem embriona čuvamo parove" VIDEO

Odskoro je o trošku države moguće zamrzavanje embriona, što povećava šanse za uspeh vantelesne oplodnje. Oko 300.000 parova se u Srbiji bori sa problemom steriliteta.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović kaže da su svetske studije pokazale da je procenat ostvarenih trudnoća posle zamrzavanja embriona viši, ali da se pre svega parovi koji zamrznu embrione ne izlažu ponovnim naporima i stresu.

"Imamo tehniku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zamrzavanja embriona ili brzog zamrzavanja, što je još bolje. Ukoliko parovi iz jednog ciklusa dobiju više embriona nego što je moguće iskoristiti, preostali ne propadaju, nego se zamrzavaju za neki sledeći put. To znači da par ne mora da se izlaže ponovnim napornim i skupim procedurama, tako da je to velika stvar ne samo sa apsekta tehnike već i zbog stresa."

Od pre nekoliko meseci Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira zamrzavanje, kao i odmrzavanje embriona, a prema rečima Stefanovića, ti troškovi nisu mali.

Inače, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCS godišnje se obavi između 700 i 800 vantelesnih oplođenja, a procenat uspeha je između 35 i 40 posto.

Razgovor sa doktorom Stefanovićem na ovu temu možete pogledati u prilogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.