Zagađenje smanjuje polne organe?

Izvor: B92, 25.Feb.2013, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagađenje smanjuje polne organe?

Naučnici su otkrili zabrinjavajući trend “smanjivanja” muških polnih organa kod vidri i upozoravaju da se isto može desiti i ljudima.

Istraživači ovih simpatičnih vodenih sisara upućuju da moderne hemikalije mogu biti krivac za alarmantni fenomen smanjivanja reproduktivnih organa.

Izveštaj Univerziteta u Kardifu pokazuje da ove životinje nisu najboljeg zdravlja.

Analize su pokazale smanjenje penisa kod muških vidri, ali i druge brojne promene, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za koje se mogu okriviti hemikalije koje remete rad hormona.

Stručnjaci upozoravaju da se slični problemi sve češće primećuju kod ljudi budući da se mnogo dečaka rađa sa nespuštenim testisima deformitetima polnih organa i smanjenim brojem spermatozoida.

Gvin Lajons, direktor trusta CHEM kaže da je studija pokazala kako su zagađivači najverovatniji uzrok smanjenja populacije vidri u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina prošlog veka.

Studija koju je finansirala britanska Agencija za očuvanje životne sredine samo je prva u nizu onih koje će se baviti ovim problemom, a u jenoj od njih trebalo bi da budu obuhvaćeni i ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.