Za homoseksualce veći rizik da dobiju rak?

Izvor: Vesti-online.com, 15.Maj.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za homoseksualce veći rizik da dobiju rak?

Muškarci homoseksualne orijentacije su duplo izloženiji opasnosti od pojave raka od onih heteroseksualne orijentacije, pokazali su rezultati američkog istraživanja sprovedenog na više od 120.000 osoba.

Istraživanje je pokazalo i da bi žene lezbejske i biseksualne orjentacije mogle da budu manje doborog zdravstvenog stanja nakon raka od onih heteroseksualne orijentacije, preneli su francuski mediji.

Prema ovim medijima, radi se o razlikama koje ukazuju na potrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << obraćanja pažnje na zdravsteno stanje dela stanovništva okrenutog prema istom polu ili oba pola. Uzroci tih razlika, međutim, nisu još jasno definisani, tako da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi one bile utvrđene, kao i dužina životnog veka homoseksualaca posle raka.

Na potonji, kako pretpostavljaju naučnici, utiče stopa analnog raka kod homoseksualaca ili zaraze virusom HIV (side) povezanog sa pojavom raka.

Utvrđeno je da virus HIV može da izazove određene vrste raka, kao i da su homoseksualci izloženiji opasnosti od virusa HIV, nego heteroseksualci.

Ustanovljeno je osim toga i da među populacijom muškaraca i žena okrenutim istom polu ima više pušača nego među onima okrenutim suprotnom polu.

Lošije zdravstvstveno stanje lezbijki i biseksualki u odnosu na heteroseksualke nakon preležanog raka obično se objašnjava stresom zbog pripadništva manjinskoj populaciji, a pre svega lošim psihičkim stanjem zbog diskriminacije, predrasuda i nasilja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.