Vulkanska prašina-opasna za sve!

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2010, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulkanska prašina-opasna za sve!

Udisanje vulkanskog pepela nakon erupcije vulkana na Islandu može biti opasno za obolele od astme i drugih hroničnih respiratornih bolesti, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

"Osobe sa hroničnim obolenjima respiratornog sistema kao što su astma, emfizema ili bronhitis osetljiviji su na ovu pojavu ukoliko je pepeo jače koncentrisan u nižim slojevima atmosfere", saopštila je Organizacija.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je analiza pepela >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pokazala da su 25 odsto čestica manje od 10 mikrona što je opasno za pluća čoveka.

"Male čestice manje od 10 mikrona su opasnije jer mogu da uđu duboko u pluća", kaže doktor Marija Neira, šef za javno zdravlje i okolinu pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Evropljani treba da se trude da ostanu u kućama kada oblak pepela iz islandskog vulkana bude počeo da se sleže, upozorila je u petak Svetska zdravstvena organizacija (SZO), pošto su se manje količine pepela pale na tlo Islanda, Škotske i Norveške.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Vulkanska prašina loša po zdravlje

Izvor: B92, 17.Apr.2010

Beograd -- Institut za javno zdravlje "Batut" je objavio preporuke za slučaj ekstremno povećanih koncentracija zagađenja u vazduhu, u koje spada i vulkanska prašina... Oblak prašine i pepela koji u atmosferu izbacuje vulkan na Islandu širi se Evropom i očekuje se da će večeras stići i do Srbije....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.