Vlaknasta hrana za bolju probavu

Izvor: B92, 29.Mar.2010, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlaknasta hrana za bolju probavu

Dnevni unos vlaknastih namirnica neophodan za normalno funkcionisanje creva kod odraslih osoba iznosi 25 grama, pokazali su rezultati istraživanja grupe naučnika iz Evropske uprave za bezbednost hrane (EFSA).

Istraživanje, vezano za dijetetske proizvode, ishranu i alergije, je pokazalo i da veći unos vlaknastih namirnica može čak da smanji opasnost od pojave srčanih oboljenja i razvoja dijabetesa tipa 2 (starački dijabetes) i da pomogne u održanju telesne težine.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Namirnice koje su bogate vlaknima su jabuke, breskve, borovnica, brokoli, kupus, sirova šargarepa, spanać, karfiol, tikvice, grašak, pasulj, boranija, mekinje...

Poželjno je ograničiti unos hrane koja nema vlakna - sir, meso, čips, pice, sladoled...

Naučnici su došli do zaključka i da idealan dnevni unos vode iznosi dva litra za žene i 2,5 litra za muškarce.

Oni su konstatovali i da unos masnih materija ne treba da premaši 35 odsto ukupnog energetskog unosa, kao i da bi ukupan unos glucida (ranije nazivanih ugljenim hidratima) trebalo da iznosi 45 do 60 odsto ukupnog energetskog unosa, što zavisi da li se radi o deci ili odraslim osobama.

Evropsko istraživanje je pokazalo i da visok unos zasićenih masnoća i masnih kiselina povećava holesterol, pa samim tim i opasnost od srčanih oboljenja, kao i da redovno konzumiranje namirnica bogatih šećerom podstiče pojavu karijesa, dok je veza utvrđena i između čestog konzumiranja zaslađenih napitaka i povećanja telesne težine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.