Vitamin B3 povećava rizik od srčanih bolesti

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 23:34

Vitamin B3 povećava rizik od srčanih bolesti

Najnovija istraživanja sugerišu da vitamin B3, poznat kao niacin, može da poveća rizik od srčanih bolesti, što otvara pitanje o potrebi regulacije i pažljivog pristupa konzumaciji ovog vitamina.

Studija objavljena u časopisu "Nature Medicine" ukazuje na to da visoki nivoi niacina mogu da izazovu upalu i oštećenje krvnih sudova, čime se povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Istraživači su proučavali dve različite >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << populacije: jednu grupu od oko 1.200 pacijenata sa srčanim bolestima i drugu grupu od 3.000 ljudi sa srčanim bolestima ili sumnjom na njih. Studija je potvrdila da su visoki nivoi 4PY, razgrađenog supstancijalnog niacina, bili povezani sa povećanim rizikom od srčanih problema.

Učesnici koji su konzumirali previše niacina i imali visoke nivoe 4PY pokazali su povećanu upalu krvnih sudova, dok se kod miševa koji su injektirani sa 4PY takođe razvila upala krvnih sudova.

Niacin, koji se često nalazi u multivitaminima i raznim namirnicama, ranije se koristio za tretiranje visokog holesterola, piše za Forbes. Međutim, prema Stenliju Hejzenu, predsedniku odeljenja za kardiovaskularne i metaboličke nauke na Lerner institutu za istraživanje Klinike u Klivlendu, nova saznanja ukazuju na potrebu za raspravom o daljoj regulaciji dodataka niacinu u ishrani.

Preporučene dnevne količine niacina za odrasle muškarce i žene su određene, ali studija ističe da većina Amerikanaca već dobija dovoljno niacina iz hrane, te da dodaci možda nisu potrebni.

"Glavna poruka nije da treba potpuno izbaciti unos niacina - to nije realan pristup.", naglašava Hejzen.

Istorijski, niacin je uključivan u ishranu kako bi se sprečila bolest poznata kao pelagra, koja je u prošlosti bila ozbiljan zdravstveni problem. Međutim, kako se niacin često koristi za smanjenje holesterola, njegova klinička korist je često bila manja nego što se očekivalo, posebno kod pacijenata koji već uzimaju statine.

Niacin, rastvorljiv u vodi, može izazvati niz neželjenih efekata, uključujući glavobolje, dijareju, giht, vrtoglavicu, zamućen vid, dijabetes, ubrzan rad srca, mučninu, svrab, oštećenje jetre i crvenilo kože. Ozbiljni neželjeni efekti su češći kod visokih doza niacina.

Ovo istraživanje ukazuje na potrebu za pažljivim razmatranjem unosa niacina i postavlja pitanje o opravdanosti daljeg obogaćivanja brašna i žitarica niacinom u ishrani. Naučnici veruju da njihova saznanja pomažu u boljem razumevanju kompleksnog odnosa između niacina i srčanih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.