Veće šanse uspeha vantelesne oplodnje leti

Izvor: B92, 11.Avg.2014, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veće šanse uspeha vantelesne oplodnje leti

Leti su dvostruko veće šanse da se zatrudni u procesu vantelesne oplodnje, pokazalo je istraživanje obavljeno u Ženskoj bolnici u Liverpulu.

Naime, lekari su otkrili da hormon melatonin, koji utiče na san, takođe ima uticaja i na to da plodnost žene bude veća tokom sunčanih meseci. Takođe se pokazalo da su ženama u letnjim mesecima znatno manje potrebni lekovi koji podstiču ovulaciju, nego tokom zimskih meseci, te da su šanse da zatrudne tokom leta dva puta veće. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Ipak, doktori upozoravaju na to da sve ovo nikako ne znači da parovi treba da odlažu početak vantelesne oplodnje do "perfektnog trenutka", naročito tamo gde je važan i faktor biološkog sata.

"Veoma je važno da žene vode računa o biološkom satu i da se za proces vantelesne oplodnje opredeljuju ranije, a ne kasnije", podseća jedan od srpskih najistaknutijih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, prof. dr Slobodan R. Radulović iz Specijalne bolnice "Beograd".

Osim što se s godinama povećava i procenat steriliteta, godine utiču i na stepen uspešnosti vantelesne oplodnje.

Uz to, rekao je Radulović Tanjugu, kod žena koje imaju više od 35 godina veći je procenat povišenog krvnog pritiska i dvaput veći broj porođaja carskim rezom nego kod žena u dvadesetim.

"Leto i blagu sunčanu jesen svakako treba iskoristiti, jer je to period godine u kome parovi mogu na lak način da utiču na budući uspešan rezultat vantelesne oplodnje tako što će jesti mediteransku ishranu, unositi mnogo vitamina, biti aktivni u prirodi i oslobađati se stresa, čime će biti umanjeni negativni faktori i pre nego što započnu program vantelesne oplodnje", ističe prof. dr Radulović.

Profesor Radulović podseća na to da su značajna svetska istraživanja pokazala i da mediteranska ishrana utrostručuje šanse za uspeh vantelesne oplodnje, kao i da je leto i zbog toga odličan period za vantelesnu oplodnju ili pripremu za ovaj program.

"Značaj ishrane je zaista veliki, tako da Specijalna bolnica 'Beograd', u okviru besplatnog programa podrške, pored psihološkog savetovališta i akupunkture ima i savetovalište o ishrani", kaže dr Radulović i poručuje da se jede avokado, riba, salata začinjena maslinovim uljem, čime se znatno povećavaju šanse za uspeh vantelesne oplodnje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.