Važna vest za one koji koriste dezodoranse

Izvor: Mondo, 11.Maj.2017, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važna vest za one koji koriste dezodoranse

Mišljenja u vezi sa upotrebom dezodoransa su podeljena, a novo istraživanje će možda doprineti da još jedna vrsta ovih mirisa nestane sa tržišta.

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Švajcarska bi mogla postati prva zemlja koja će zabraniti dezodoranse koji sadrže soli aluminijuma, zbog straha da izazivaju karcinom dojke.

Švajcarska studija obuhvatila je, za sada, samo miševe i nije potvrđena na ljudima.

Komponente koje ovakvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dezodoransi sadrže blokiraju znojne žlezde, ali mogu da prodru u tkivo i proizvedu neke neželjene efekte.

Pročitajte i ovo: Dezodorans ili antiperspirant - u čemu je razlika

Neki jednostavniji dezodoransi ne sadrže soli aluminijuma i ne blokiraju žlezde.

Istraživači su posmatrali izolovane ljudske mlečne ćelije - studija je pokazala da dugotrajno izlaganje aluminijumu dovodi do tumora koji rastu ili metastaziraju.

Naučnici podsećaju na efekat štetnosti azbesta. Azbest je jeftin, privlačan industriji i trebalo je 50 godina da se odustane od njega. Istraživači se nadaju da će manje vremena trebati da se napuste aluminijumske soli.

Pročitajte i ovo: Parabeni iz dezodoransa, krema… štetni za zdravlje

Ubrizgavanje soli aluminijuma miševima dovelo je do vrlo agresivnih tumora, upozoravaju stručnjaci.

Ipak, neki naučnici skeptični su u vezi sa rezultatima ove studije, smatrajući da je potrebno fokusirati se na one činjenice za koje postoje čvrsti dokazi da povećavaju rizik od karcinoma dojke.

---------------------------------------------------------MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.