V. Britanija: Uskoro će se rađati bebe tri roditelja

Izvor: B92, 04.Jun.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

V. Britanija: Uskoro će se rađati bebe "tri roditelja"

Bebe "tri roditelja" mogle bi biti stvarane u britanskim laboratorijama u roku od dve godine, kažu zakonodavci.

Pošto nema dokaza da ova kontroverzna tehnika može biti nebezbedna, potrebno je još samo da se obave dodatne provere, pre nego što bude odobrena.

Time će Velika Britanija postati prva zemlja na svetu koja će omogućiti stvaranje beba koje imaju tri roditelja – dve majke i oca.

Oni koji podržavaju ovu tehniku tvrde da će to olakšati parovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji ne mogu da imaju dece da dođu do potomstva, ali kritičari kažu da genetski modifikovane jajne ćelije i embrioni predstavljaju prelazak granice etičnog u medicini.

Ako se ode korak dalje, upozoravaju oni, možda će se društvo susresti sa pravljenjem "savršenih" beba po porudžbini – sa odabranom bojom kose ili očiju.

Kontroverzno istraživanje je sprovedeno na Univerzitetu u Njukaslu gde su proučavane neizlečive bolesti izazvane poremećajima mitohondrija – ćelijske organele zadužene za dopremanje energije.

Ovi defekti izazivaju ozbiljne bolesti kod jedne od 6.500 beba i odgovorni su za 50 genetskih bolesti, od kojih mnoge mogu da ubiju bebu.

Žene koje imaju oštećene mitohondrije takođe mogu pretrpeti niz pobačaja.

Kako bi im pomogli, naučnici su razvili tehnike kojima se budućoj majci obolela mitohondrija iz jajne ćelije menja zdravom, preuzetom iz jajne ćelije žene donora.

Uspešna zamena mitohondrija omogućava paru da ima svoje genetsko potomstvo.

Svako dete imalo bi DNK dve jajne ćelije i jednog spermatozoida i barem naučno, dve majke i jednog oca, iako je doprinos donirane jajne ćelije veoma mali.

Vlada Velike Britanije već je podržala ovaj način lečenja i objavila nacrt dopune zakona kojim će on biti dozvoljen, ako se Parlament složi.

Predviđa se da bi zakon mogao biti promenjen već do kraja ove godine, ali je juče studija koju je sprovela Agencija za kontrolisanje ljudske oplodnje i embriologije apelovala na oprez budući da je potrebno sprovesti još neke kontrole.

Foto: J.K. Califf / Flickr.com

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uskoro bebe od "tri roditelja"

Izvor: Radio 021, 04.Jun.2014

Bebe "tri roditelja" mogle bi biti stvarane u britanskim laboratorijama u roku od dve godine, kažu zakonodavci.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.