Usvojen program za rano otkrivanje raka dojke

Izvor: B92, 16.Avg.2013, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen program za rano otkrivanje raka dojke

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke od koga, prema zvaničnim podacima, u Srbiji svake godine oboli 4.000 žena.

Kako je navela Vlada, cilj programa je da se poboljšanjem preventive smanji smrtnost žena od te bolesti. Vlada je danas usvojila i Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma grlića materice i Nacionalni program ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma.

Ti nacionalni programi su u skladu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preporukama Svetske zdravstvene organizacije i očekuje se da se njihovim sprovođenjem znatno smanji smrtnost od tih bolesti.

Tokom samo jedne godine milion i trista hiljada žena širom planete dobije dijagnozu raka dojke. Skoro pola miliona žena godišnje umire od ove bolesti. Rak dojke je najrasprostranjenija ali i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu, rezultati su Svetske zdravstvene organizacije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.