U subotu skup povodom Svetskog dana psorijaze

Izvor: B92, 27.Okt.2016, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U subotu skup povodom Svetskog dana psorijaze

Svetski dan obolelih od psorijaze biće obležen u subotu, a Udruženje "Pacijenti Protiv Psorijaze 3P" poručuje da se "Iz ove kože ne može" i najavljuje skup čiji je cilj da se prenese sa čime se sve oboleli od psorijaze suočavaju u svakodnevnom životu.

U Srbiji oko 150.000 ljudi boluje od psorijaze, sistemske, auto-imune bolesti.

Najčešće se manifestuje pojavom promena na koži u vidu crvenih, upaljenih ili zadebljanih površina, a često i zapaljenjem zglobova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno psorijatičnim artritisom.

Muškarci i žene podjednako obolevaju, u bilo kom životnom dobu.

Udruženje "Pacijenti Protiv Psorijaze 3P" saopštilo je da će u subotu organizovati skup na kome želi da okupi pacijente, dermatologe, predstavnike zdravstvenih vlasti, te poznate ličnosti koje im pružaju podršku.

Ideja je, kažu, da se o psorijazi govori iz što više uglova - sa stručnog aspekta i iz ugla pacijenta.

To udruženje je saopštilo da su oboleli od psorijaze diskriminisani zbog najčešće zablude da je psorijaza zarazna bolest i da se može preneti kontaktom sa obolelom osobom, te da ih i država diskriminiše jer im ne finansira lečenje.

"Krajnje je vreme da se konačno prekine sa takvim odnosom prema nama, obolelima od psorijaze, i da se omogući makar najtežim pacijentima terapija biološkim lekovima, kao što je to slučaj u celoj Evropi, ali i zemljama u okruženju", navodi to udruženje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.