U Švedskoj ne savetuju da bebe spavaju s roditeljima

Izvor: B92, 04.Dec.2013, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Švedskoj ne savetuju da bebe spavaju s roditeljima

U Švedskoj, u kojoj je bilo učestalo da bebe spavaju u krevetu sa roditeljima, sada je odlučeno da to više ne savetuju roditeljima novorođenčadi.

"Važno je da deca mlađa od tri meseca spavaju u svom krevetu", kaže za agenciju Frans pres zvaničnica za socijalna pitanja Kerstin Nordstrand.

Ovaj novi savet roditeljima objavio je u medicinskom časopisu "Dagens medicin" profesor pedijatrije Jerman Venergren.

Profesor navodi da su istraživanja poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina pokazala da postoji rizik od iznenadne smrti novorođenčadi kad spavaju u krevetu sa roditeljima.

Međutim, ta praksa je zastupljena u Švedskoj. Jedno istraživanje iz 2001. godine pokazalo je da 65 odsto novorođenčadi spava u krevetu sa roditeljima.

Istraživanje iz 2012. godine pokazalo je i da je 29 odsto roditelja u Švedskoj imalo seksualne odnose dok je beba spavala pored njih u krevetu.

Britanski medicinski časopis objavio je u maju istraživanje koje je obuhvatilo 1.500 iznenadnih smrtnih slučajeva beba, pokazalo je da se 22 odsto tih smrtnih slučajeva dogodilo u roditeljskom krevetu.

U zemljama poput SAD ili Francuske uglavnom se savetuje da beba spava u istoj sobi u kojoj i roditelji, ali ne i u njihovom krevetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.