U Srbiji na heroinu 25.000 osoba

Izvor: Mondo, 20.Apr.2013, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji na heroinu 25.000 osoba

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 100.000 zavisnika od psihoaktivnih supstanci, među kojima 24.000 do 25.000 heroinskih zavisnika, izjavila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Guliver/Getty images/Thinkstock

Ipak, precizni podaci o broju narkomana u našoj zemlji ne postoje.

Ministarka zdravlja je najavila da će Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" već početkom naredne godine imati registar, kako je predviđeno Nacionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << strategijom za borbu protiv droga, koja je usvojena 2009. godine.

Đukić Dejanović je, pred početak simpozijuma "Savremeni terapijski pristupi u lečenju opijatskih zavisnika", rekla da Nacionalna strategija za borbu protiv droga predviđa neuporedivo više angažovanja države na ovom problemu i da su prvi koraci napravljeni.

"Nacionalna strategija predviđa formiranje registra zavisnika, ali i to da osobe koje su zavisne od psihoaktivnih supstanci nisu samo problem zdravstva, nego čitavog društva, pre svega najužeg okruženja, porodica, radnih sredina... i podrazumeva savremene oblike dijagnostikovanja i tretmana."

Ministarka je istakla da se radi na donošenju vodiča i da je pri Ministarstvu zdravlja formirana Republička stručna komisiju koja ima viziju na koji način će se to implementirati u praksi.

"Zavisnost je neophodno tretirati kao i sve druge bolesti i ne treba samo zbrinjavati posledice već se mora delovati i preventivno", izjavila je Đukić Dejanović, dodavši da za rad na prevenciji nije dovoljno 800 psihijatara, koliko ima u Srbiji, već se mora raditi na edukaciji lekara opšte medicine u domovima zdravlja, koji će preventivno raditi sa mladima.

Ministarka je ukazala da je 5.000 do 6.000 zavisnika na zdravstvenom tretmanu, a na supstitucijalnoj terapiji samo 2.500 zavisnika, što je malo u odnosu na zemlje u regionu i zemlje EU.

Direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti Jasna Daragan Saveljić je ukazala da je u ovoj ustanovi ukupno registrovano blizu 14.000 zavisnika i da je reč o heroinskim zavisnicima u 90 odsto slučajeva, koji su uglavnom iz Beograda i okoline.

"Trend u svetu je da što veći broj zavisnika od opijata budu vezani za zdravstveni sistem i uključeni u neki program. Programi održavanja podrazumevaju održavanje na metadonu ili buprenorfinu", rekla je Daragan Saveljić.

Direktorka je ukazala da detoksikacija zavisnika u njihovoj ustanovi traje oko deset dana, ako je buprinorfinska nešto kraće, a ukoliko je simptomatska od 12 do 15 dana.

Simpozijum "Savremeni terapijski pristup u lečenju opijatskih zavisnika" traje dva dana, a organizovali su ga Udruženje adiktologa Srbije i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.