U Nišu raste broj obolelih od boginja

Izvor: Mondo, 07.Dec.2017, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nišu raste broj obolelih od boginja

Broj obolelih od malih boginja u Nišu porastao je na 55, a među obolelima je sve više odraslih osoba čiji vakcinalni status nije poznat

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock Ilustracija

"Sva deca mlađa od 12 godina koja su obolela od malih boginja nisu vakcinisana, što je zabrinjavajuće", rekao je za agenciju Beta načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zoran Veličković.

On je kazao da se broj obolelih konstantno povećava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << tako da će i danas od Instituta "Torlak" biti zatražene nove analize uzoraka pacijenata za koja se osnovano sumnja da imaju male boginje.

Epidemija malih boginja u Nišu prijavljena je pre dve nedelje, nakon što je "Torlak" potvrdio da je petoro dece obolelo od morbila.

Veličković je ranije upozorio da je procenat vakcinisane dece u Nišu i dalje nezadovoljavajući, jer je MMR vakcinu (protiv morbila, zauški i rubeola) primilo oko 80 odsto dece.

MMR: Pitanja, odgovori... i pitanja bez odgovora

Prema istraživanju epidemiologa, u Nišu ima više od 9.000 dece koja nisu primila nijednu dozu vakcine.

Kako Beta saznaje u Prekršajnom sudu u Nišu u toku su tri prekršajna postupka protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu decu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.