Trudnice, ne jedite za dvoje!

Izvor: B92, 22.Jul.2010, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice, ne jedite za dvoje!

Istraživanje koje je dovelo u pitanje tradicionalni pristup ohrabrivanja trudnica da „jedu za dvoje" pokazalo je da buduće majke tako ugrožavaju svoje zdravlje u narednim decenijama života.

Da trudnice rizikuju svoje zdravlje gomilajući kilograme, otkrilo je istraživanje čiji rezultati pokazuju da žene koje su dobile na težini tokom trudnoće imaju četiri puta veće šanse za preteranu gojaznost 20 godina kasnije od onih koje su sledile uputstva lekara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Australijski istraživači su izmerili težinu 2.000 žena koje su ostale trudne 1980-ih godina, a ponovo su procenili njihovo zdravstveno stanje 21 godinu kasnije.

Rezultati su pokazali da žene sa viškom kilograma imaju 4,5 puta veće šanse da budu svrstane u gojazne dve decenije kasnije, a šansa za dobijanje dijabetesa se povećava za 40 odsto.

Ova vest se pojavila uporedo sa rezultatima istraživanja koji su pokazali da i muškarci koji su gojazni u dvadesetim godinama imaju čak dva puta veće šanse da umru u mlađim godinama.

Preterana gojaznost kod žena može da izazove velike zdravstvene probleme, kao što su dijabetes, bolesti srca, moždani udar, neplodnost, depresiju i neke vrste raka, pa i da skrati život za devet godina!

Stručnjaci tvrde da obezbeđivanje zdrave težine bebe ne treba da ide na uštrb zdravstvenih potreba majke. Stefan Rosner, švedski stručnjak za probleme gojaznosti kaže da se na ženu dugo gledalo na tradicionalan način kao na „kontejner za bebu o kojem niko ne brine sve dok može da obezbedi da beba iz nje izađe zdrava”.

Poslednih 40 godina problem telesne težine u trudnoći je bio marginalizovan zbog važnosti bebine težine. Zato u klinici za probleme gojaznosti 80 odsto pacijenata čine žene.

„Dugi niz godina smo slušali da se kod žena najveći problem javlja nakon trudnoće i da kasnije ne mogu da se oslobode viška kilograma", kaže profesor Džejms, predsedavajući međunarodnog tela zaduženog za probleme gojaznosti.

Žene su oduvek dobijale savete da se opuste i da im je "dozvoljeno” da se ugoje i 12 kilograma nakon trudnoće. Međutim, Nacionalna zdravstvena služba u Velikoj Britaniji je objavila da trudnice ne bi trebalo da podignu kalorijski unos do poslednja tri meseca trudnoće, kada se preporučuje dodatnih 200 kalorija, što je ekvivalent za jedan mali sendvič.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.