Trudnice mogu da odahnu: Stiže utrogestan!

Izvor: Mondo, 28.Mar.2017, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnice mogu da odahnu: Stiže utrogestan!

U apoteke bi narednih dana trebalo da stigne nova količina leka utrogestan, koji koriste trudnice, u obe doze: od 100 i 200 miligrama.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Dobavljač "Vega farma" obavestio je Republički fond zdravstvenog osiguranja da će Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije predati zahtev za izdavanje sertifikata za obe doze leka.

Čemu služi ovaj lek

Utrogestan je izuzetno važan hormonski lek na bazi progesterona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koji je neophodan za održavanje trudnoće. U slučaju pada koncentracije tog hormona, postoji opasnost od spontanog pobačaja! Lekari procenjuju da utrogestan od 200 miligrama koristi čak 70 odsto trudnica u Srbiji, a kako kažu, prava zamena ne postoji.

U nekoliko apoteka "Novostima" je u ponedeljak potvrđeno da nema utrogestana od 200 miligrama, ali da ima ovog leka u dozi od 100 mg, pa u tom slučaju trudnica kojoj je propisana jača doza uzima dve kapsule. Za one koji lek podižu bez recepta kutija kapsula jačine 100 mg košta 706 dinara.

"Prema obaveštenju nosioca dozvole za lek utrogestan, farmaceutske kompanije 'Sodimed', ne postoji problem u kontinuiranom snabdevanju tržišta lekom utrogestan u jačini od 100 mg koji je dostupan u apotekama, a u određenim apotekama ima utrogestana od 200 mg", rekli su za "Novosti" u RFZO.

Prošlog petka je uvezena nova količina ovog leka.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.