Trombociti prave novu hrskavicu

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trombociti prave novu hrskavicu

Za oštećenu hrskavicu u kolenima, rane koje sporo zarastaju, dijabetesno stopalo ili gangrenu, u svetu i kod nas se odnedavno koristi nova, revolucionarna PRP metoda (Plasma rich platelet).

Ovaj tretman podrazumeva primenu ćelija rasta trombocita iz krvi pacijenta, kojima se obnavlja oštećeno tkivo Tretman su ubrzo prihvatili i kozmetolozi i dermatolozi, pa su u spektar lečenja gubitka kose, pega, fleka, ožiljaka i strija, pa čak i zatezanja lica, uključili i „renoviranje“ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoću trombocita.

Prema rečima dr Milana Mileusnića, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije iz ordinacije Sport medikal alajans, reč je o metodi koja omogućava borbu organizma sopstvenim ćelijama:

- Iz vene se uzima od 60 do 180 mililitara krvi, koja se zatim, postavlja u aparat koji krv centrifugira i razdvaja trombocite i fragmente plazme. Potom se pomoću ultrazvuka traži precizno mesto gde trombociti treba da budu ubrizgani iglom, u obolelo tkivo.

Trombociti na mestu oštećenja izlučuju određeni faktor rasta. Ako je u pitanju oštećenje hrskavice, na tom mestu se stvara nova, a obnavlja stara hrskavica. Na obolelom mestu dolazi do lokalne sistemske reakcije, trombociti se „kače“ za preostalu hrskavicu, gde vezani, posle nekoliko dana obnavljaju oštećeno mesto.

"Sličan mehanizam je i u slučaju povrede, ili pucanja mišića", kaže dr Mileusnić.. "Mišić se samo četiri dana nakon tretmana obnavlja i ne postoji metod koji može brže da obnovi mišić."

Terapija može da se sprovodi kod napuklih mišićnih omotača, rascepa ligamenata i delimičnog procepa prednje ukrštene veze kolena, oštećenja hrskavice nastalih usled povrede, ili degenerativnih oboljenja.

"Kontrole se sprovode na osnovu nalaza ultrazvuka, rendgena ili magnetne rezonance, a pacijent dobija savete kako da se ponaša do prve kontrole. U slučaju tretmana povrede mišića, prva kontrola je posle tri dana, a kod hrskavice se ultrazvučni pregled radi nakon 20 dana", objašnjava dr Mileusnić.

U većini slučajeva dovoljan je samo jedan PRP tretman, a ukoliko on ne da dovoljan efekat, dodatno se propisuju još jedna do tri terapije. Iako tretman kod pojedinih pacijenata može da bude bolan, uzimanje lekova protiv bolova, u prvih 28 dana terapije, nije preporučljivo, jer se njima zaustavlja aktivnost trombocita.

Izvor: Novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.