Trgnete se iz sna svake noći u isto vreme?

Izvor: Mondo, 22.Avg.2016, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgnete se iz sna svake noći u isto vreme?

Evo šta može da se krije iza toga.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Našim telesnim funkcijama upravlja naš unutrašnji časovnik. Ali, stanje našeg duha i naše fizičko zdravlje usko su povezani. Tradicionalne kineske metode lečenja zasnovane su, između ostalog, na obrascima plasmana energije i njenog protoka kroz telo. Ukratko, u toku 24 sata, naše telo posvećuje različite tipove energije različitim organima.

Ako ste primetili da se noću često >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << trgnete iz sna u isto doba, to može da znači da je protok energije blokiran ili pogrešno usmeren, što remeti prirodnu ravnotežu organizma.

Pogledajte s kojim organima je povezano buđenje u određeno vreme, i na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Između 9 i 11 uveče

U ovo doba, većina ljudi odlazi na spavanje. Naš endokrini sistem uspostavlja ravnotežu i enzimi se obnavljaju, a nivo hormona koji su nam nepohodni da bismo utonuli u san polako raste.

Ako ni oko 11 uveče ne možete da zaspite, verovatno ste mentalno "zaglavljeni" u danu za vama, ili ste već prešli na planiranje sutrašnjeg dana. Vašem duhu i telu neophodan je odmor. Pokušajte da se opustite. Osim dnevne tenzije, uznemirenost u ovo doba može biti i posledica nepravilnog načina ishrane. Ako jedete loše ili kasno, vrlo je verovatno da ćete imati problem sa uspavljivanjem.

Između 11 uveče i 1 ujutru

Ako se često trgnete iz sna u ovo doba, verovatno niste u ravnoteži "sami sa sobom". Prem tradicionalnoj kineskoj medicini, između 11 uveče i 1 ujutru jin energija transformiše se u jang. Jang je visoko aktivan i vaše telo trebalo bi da u ovom periodu skladišti energiju za sledeći dan. Ako se u to doba budite, radite na ljubavi prema sebi i na samopoštovanju. Dajte sve od sebe da prevaziđete uznemirenost i "uštedite" energiju.

Na fizičkom planu, ovo je vreme kada žučna kesa razgrađuje masti. Ako se trgnete iz sna u ovo doba noći, verovatno ishranom unosite previše nezdravih masti.

Između 1 i 3 ujutru

U ovo doba se sprovodi detoksikacija organizma i telo se obnavlja. Jetra razgrađuje toksine i oslobađa ih se, stvara se nova, sveža krv. Ako se iz sna trgnete u ovo doba noći, puni ste besa, frustracija i negativnih emocija. Buđenjem, telo vam šalje signal da morate da se rešite ovih "duhovnih" toksina, pre nego što telo i fizički počne da pati.

Između 3 i 5 ujutru

Ovo je vreme kad se pluća obnavljaju, a telo je preplavljeno kiseonikom. Neka vam bude prijatno toplo, da biste olakšali obavljanje telesnih funkcija. Ako se budite o ovo doba noći, pokušajte da se opustite radeći vežbe disanja. Problemi sa plućima i disajnim organima često su povezani sa hroničnim osećajem tuge ili žaljenja zbog nečega.

Između 5 i 7 ujutru

Svi toksini koje je telo razgrađivalo u toku noću sada se izbacuju iz sistema. Debelo crevo je aktivno pred jutro. Ako se hranite nepravilno, ili jedete kasno, to može biti uzrok buđenja pred zoru.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.