Trešnje smanjuju rizik od napada gihta

Izvor: Mondo, 22.Okt.2012, 01:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trešnje smanjuju rizik od napada gihta

Konzumiranje trešanja sprečava napade gihta, bolesti koju izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Guliver/Getty images

Tim američkih lekara s Medicinskog fakulteta Bostonskog univerziteta je odlučio da proveri da li ima istine u "bapskim pričama" da jedenje trešanja sprečava napade gihta, bolesti koju izaziva taloženje kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Mokraćna kiselina nastaje kada se u organizmu razlažu purini - supstance >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << koje se prirodno pojavljuju u telu, ali mogu da potiču i iz nekih vrsta hrane, kao što su iznutrice, sardele, pečurke i neki morski plodovi, prenela je novinska agencija Rojters.

Tim iz Bostona je istraživanje obavio na 633 ispitanika, starosti od najmanje 18 godina, kojima su lekari dijagnozirali giht i koji su imali napad tog oboljenja u prethodnih 12 meseci.

Tokom godinu dana ispitanici su davali detaljne podatke kada su imali napade, kakvi su bili simptomi, koje su lekove koristili i o svojoj ishrani. Među njima je zabeleženo ukupno 1.247 napada gihta.

Utvrđeno je da bi, kada su jeli trešnje tokom dva uzastopna dana, rizik od napada gihta bio smanjen za 35 odsto, kada su jeli prerađevine trešanja za 45 odsto, a kada su jeli i sveže i prerađene trešnje rizik od napada bi se smanjio za 37 odsto.

Kombinacija trešanja i leka protiv gihta "alpurinol" (poznatog i kao "lopurin" ili "ziloprim") je, međutim, davala najbolje rezultate jer bi uz nju dolazilo da smanjenja rizika od napada gihta za 75 odsto.

Bostonski stručnjaci ističu da za ovakvo dejstvo trešanja može da postoji više objašnjenja.

Jedno je da C vitamin iz tog voća može da utiče na smanjenje nivoa mokraćne kiseline u krvi.

U svakom slučaju na ovom polju ostaju još mnoga otvorena pitanja pa su nužna dodatna istraživanja, zaključak je stručnjaka.

(Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.