Transplantacija glave je moguća?

Izvor: B92, 01.Jul.2013, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Transplantacija glave je moguća?

Tehničke barijere koje su sprečavale transplantaciju ljudske glave sa jednog tela na drugo sada je moguće prevazići, tvrdi dr Serđo Kanavero, član "Turin Advanced Neuromodulation" grupe.

U nedavno objavljenom radu, Kanavaro ističe proceduru koja je napravljena po ugledu na uspešne transplantacije glave koje su bile obavljane na životinjama 70-ih godina prošlog veka.

Jedan od problema sa ovim transplantacijama bio je nemogućnost naučnika da povežu kičmenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moždinu tela donora sa glavom druge životinje tako da su one bile paralizovane ispod tačke transplantacije.

Međutim, napredak koji je ostvaren u povezivanju kičmene moždine znači da bi ovo tehnički moglo da bude izvedeno sa ljudima.

„Najveći tehnički problem prilikom transplantacije glave je povezivanje kičmenih moždina donora i primaoca. Smatram da tehnologija za tako nešto sada postoji“, stoji u radu Kanavera.

Procedura o kojoj Kanavero priča, izuzetno je slična proceduri koju je koristio Robert Vajt, kada je izvršio uspešnu transplantaciju glave jednog majmuna na telo drugog majmuna 1970. godine.

Potrebno je da oba pacijenta budu u istoj prostoriji i temepratura glave mora biti spuštena na 12 stepeni Celzijusa. Hirurzi moraju da velikom brzinom odvoje glave donora i primaoca u isto vreme i ponovo povežu glavu sa telom donora u roku od jednog sata kako bi se cirkulacija nastavila.

Kada je glava pričvršćena za telo, onda doktori ponovo mogu da pokrenu srce i započnu povezivanje svih vitalnih organa, uključujući i kičmenu moždinu.

Povezivanje kičmene moždine sa glave jednog stvorenja sa telom drugog, nikada nije urađeno uspešno, tako da Kanaverov papir u najvećoj meri predstavlja spekulativan rad. Međutim, sečenje i ponovno povezivanje kičmene moždine kod iste životinje dalo je ograničene rezultate.

Naučnici sa Univerziteta Kejs Vestern uspeli su da obnove ograničenu povezanost između dve presečene polovine kičmene moždine kod pacova.

Ponovno povezivanje može biti sprovedeno ohrabrivanjem prirodnih mehanizama za lečenje u telu, koji rade i kod odsečenog dela, ali Kanevarov predlog je drugačiji – sečenjem kičmene moždine izuzetno oštrim nožem i onda mehaničkim povezivanjem moždine sa glavom drugog pacijenta, moguće je ostvariti kompletniju vezu.

Čak i pored velikih tehničkih prepreka, ukoliko bi ova procedura postala stvarnost ona bi koštala najmanje 10 miliona evra.

Nakon uspešne transplantacije lica da li su na redu i transplantacije glave?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Transplantacija glave je moguća?

Izvor: medio.rs, 01.Jul.2013

Tehničke barijere koje su sprečavale transplantaciju ljudske glave sa jednog tela na drugo sada je moguće prevazići, tvrdi dr Serđo Kanavero, član "Turin Advanced Neuromodulation" grupe.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.